I Grankulla går barnen i slalomklubb efter skolan – så här fungerar ”Granimodellen”

Tänk om barnen kunde få låna slalomutrustning och lära sig åka slalom, helt gratis? 

Det här är faktiskt möjligt i en kommun i södra Finland. I Grankulla ordnar staden tiotals eftermiddagsklubbar för skolbarn. I utbudet finns allt från handboll, datalabb och parkour till vårens nyhet: slalom. De två eftermiddagsklubbarna i slalombacken blev fulla på nolltid.

10-åriga Lilly Wilén övar på mjuka svängar i slalomklubben som Grankulla stad ordnar i samarbete med skidföreningen Grankulla Alpin i Granibacken. I bakgrunden syns skidlärarna och en del av slalomgruppen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
07.02.2023 05:00 UPPDATERAD 07.02.2023 13:29
Vid halv tretiden på eftermiddagen fylls kaféet vid foten av Granibacken av ett förväntansfullt sorl. Efter skoldagens slut har elever från Granhultsskolan och Mäntymäen koulu gått till stadens egen skidbacke för att delta i vinterns nyhet, slalomklubben för skolbarn. En del äter medhavda smörgåsar, andra kämpar med att spänna på sig pjäxorna som de får låna från skiduthyrningen.
– Det blev möjligt för oss att delta i Granimodellen och erbjuda eftermiddagsklubbar med slalom på programmet när vi äntligen lyckades skaffa en skiduthyrning med tillräckligt många par pjäxor och skidor i barnstorlekar, säger verksamhetsledaren Mikko Heiskanen vid Grankulla Alpin.
Grankulla stad samarbetar med en rad olika föreningar som ordnar de olika eftermiddagsklubbarna. Skidföreningen Grankulla Alpin är en ny samarbetspartner, de två första eftermiddagsklubbarna i slalom startade i januari.
Pappa Klas Ljungberg hjälper 10-åriga Martha Honkavuo med hjälmen inne i kaféet där skoleleverna byter om till skidutrustning innan slalomklubben börjar.
Tvillingarna Winston och Martha Honkavuo är två av de tolv lyckliga eleverna som fick plats på onsdagskursen, som blev fullbokad på ett ögonblick när anmälningstiden öppnades.
– Det är jätteroligt att få lära sig åka slalom. Vi har redan åkt nedför hela backen, ända uppifrån, säger Winston Honkavuo.
– Fast förra gången föll jag, för jag visste inte hur man skulle bromsa. Nu vet jag, säger Martha Honkavuo och sätter fötterna i plogställning.
Syskonen tränar till vardags både konståkning och balett, så det var lite klurigt att klämma in slalomklubben i deras veckokalender. Men pappa Klas Ljungberg hjälper till och skjutsar dem mellan de olika hobbyerna för att tidtabellerna ska gå ihop.
– Det är helt fantastiskt att staden erbjuder barnen en sån här möjligt att lära sig åka skidor. Visst hade jag kunnat lära dem lite själv också, men det blir mycket bättre när de genast från början får undervisning av riktiga skidlärare. Då lär de sig den rätta tekniken, säger Klas Ljungberg.
Klas Ljungberg är mycket glad över att sonen Winston Honkavuo erbjuds en möjlighet att delta i stadens slalomklubb som ordnas i Granibacken en eftermiddag i veckan. Klubben är gratis och det ingår hyra av skidutrustning för dem som inte har egna pjäxor och skidor.
Skidskolans chef Crista Järvikare är imponerad över hur snabbt skolbarnen har lärt sig grunderna i slalomåkning.
– Vi har kommit fint i gång med eftermiddagsklubbarna och barnen verkar ha jätteroligt. De flesta deltagare hade inte åkt slalom tidigare, så vi började från noll i barnbacken. Redan efter den första dagen kunde många av barnen åka ända uppifrån toppen, säger Crista Järvikare.
Det är skidlärarna Erik Jensen och Edvin Appelqvist som leder eftermiddagsklubben. De är tidigare slalomjuniorer i Grankulla Alpin, där de numera fungerar som tränare. De åker tillsammans med barnen i den för allmänheten stängda skidbacken under en dryg timmes tid. Crista Järvikare är på plats i kaféet och hjälper dem som själva inte lyckas spänna fast pjäxorna.
– Skidskolans målsättning med klubbarna är att barnen ska bli självständiga och klara sig på egen hand i olika situationer, så att de tryggt kan åka också i större backar. Eleverna behöver inte bli tävlingsåkare, men vi hoppas förstås att de ska tycka om slalom och hitta en rolig hobby, säger skidskolechefen.

Skapade egen Granimodell

Att kommuner erbjuder slalomundervisning som hobbyklubb för skolbarn hör inte till det normala i Finland, även om klubbar av varierande slag har blivit vardag i alla kommuner tack vare Finlandsmodellen. Det är också inom ramen för Finlandsmodellen, där kommuner får statsstöd för att ordna hobbyklubbar som är gratis för skoleleverna, som Grankulla stad har utvecklat sin egen version, den så kallade Granimodellen.
– Staden erbjuder ett 30-tal olika klubbar för skolelever på eftermiddagarna. I utbudet finns sådana aktiviteter som barnen och ungdomarna själva har fått önska, allt från digilabb, bildkonst och kockskola till sportklubbar med teman som parkour, bollsporter, klättring och handboll. Nytt för i vår är alltså slalomklubben, som har startat med två grupper för elever i årskurs 3-6, säger stadens koordinator Maija Tiainen.
Det kostar alltså inget för barnen att delta i klubbarna, men man måste anmäla sig i förväg och bara ett visst antal elever får plats i varje klubb.
– I lågstadiet är klubbarna mycket populära, det är fullt i många klubbar och det är vi glada för. Däremot har vi haft svårt att engagera högstadieelever, där har intresset för klubbarna varit mindre trots att de unga själva har fått önska sig teman för klubbarna, berättar Maija Tiainen.
Skoleleverna har hela skidbacken till sitt förfogande under eftermiddagen. Under skidläraren Erik Jensens ledning övar de på svängar i backens brantare parti.
Föga överraskande var intresset för slalomklubben stort, men för att undervisningen ska vara effektiv finns det bara tolv platser i vardera klubben.
– Platserna i slalomklubben reserverades mycket snabbt och nu finns det en kö med ivriga barn som gärna tar chansen om någon hoppar av klubbarna, säger Maija Tiainen.

Snowboardklubb nästa?

Att hobbyklubbarna i slalom får en fortsättning nästa höst är så gott som klart redan nu, eftersom intresset bland barnen har varit stort och arrangemangen har löpt bra.
– Vi funderar på om det är möjligt att erbjuda en snowboardklubb också, för dem som vill lära sig åka bräda, säger Crista Järvikare.
– Jag har precis fått en förfrågan från stadens håll om vi kunde utvidga samarbetet och ordna någon klubb som fungerar hela året, också då vi inte har snö i backen. Både extremsporter och kraftträning intresserar ungdomar, så inom dessa ramar ska vi nu fundera ut nya teman för klubbar åt unga i högstadiet och gymnasiet, säger Mikko Heiskanen.
Winston Honkavuo och de övriga barnen får lära sig grunderna i alpin skidåkning under den 10 veckor långa hobbyklubben. – Efter att de gått i klubben borde skoleleverna klara av att åka i de flesta skidbackar i Finland, säger skidskolans chef Crista Järvikare.
I skidbacken pågår slalomövningarna för fullt. Skidlärarna tycker att skoleleverna har gjort så stora framsteg med sina plogsvängar att de är redo för nya utmaningar – mera fartfylld svängar med parallella skidor, och i kombination med det också slalomportar. Här går det undan!
– Det är ganska roligt, i dag har vi övat på en del nya grejer, säger Dominique Heinonen.
– Vi övar på mjukare svängar, säger Lilly Wilén.
– Jag åker som ett flygplan, säger Martha Honkavuo med armarna utsträckta.
– Sätt vikten på den yttre skidan! uppmanar Erik Jensen.
Grankullabarnen gillar att de får lära sig åka slalom efter skolan, men uppgiften är inte helt lätt alla gånger. HBL:s fotograf Timo Kari fångade en hel del koncentrerade miner på bild när Iia Lehtinen, Dominique Heinonen och de övriga eleverna i klubben fick pröva på att åka mellan slalomportar för första gången.
Hobbygruppen åker mellan röda och blåa portar i branten intill liften. Minerna är koncentrerade, uppgiften är inte helt lätt och det gäller att komma ihåg det där med vikten på yttre skidan för att få till en sväng. Ibland går det för fort och så faller någon. Men det gör inget.
– Det hör till att man ramlar ibland. Det är det bästa sättet att lära sig! säger Edvin Appelqvist uppmuntrande.
Läs också:
Knut, 10 år, lär sig laga mat på distans – ”Det bästa är att få äta det man lagat”

ANDRA LÄSER