Lappi-Seppälä gjorde bara det många finländare gjort före henne

Uppståndelsen var given då nyheten om att meriterade finska tränaren Rosa Lappi-Seppälä tar över det saudiarabiska damlandslaget i fotboll. En del tycker att hon säljer sin själ till en kvinno- och människorättsförtryckande stat. 

Rosa Lappi-Seppälä tar över det saudiska damlandslaget.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
14.02.2023 10:24 UPPDATERAD 14.02.2023 16:39
Sportsligt sett är det ingen vidare stimulerande utmaning för Lappi-Seppälä. Det saudiska damlandslaget grundades så sent som 2021. Det säger det mesta om vilken utgångspunkten är för det ettåriga projektet.
Saudiarabien badar i olje- och gaspengar och med de outsinliga tillgångarna kan man köpa loss det mesta om man så vill. Detta gäller varor, kunnande, kompetens och allt annat.
Saudierna är ute efter toppkunnande på alla delområden och lönenivån lockar. Landet har anställt hundratals om inte tusentals finländska jurister, ingenjörer, arkitekter, läkare och sjukskötare under årens lopp. De flesta naturligtvis män då det här med att jobba som kvinna i landet inte är alldeles oproblematiskt.
Kring dessa ingenjörer och arkitekter har det oftast varit tyst. Allmänhetens inställning har väl närmast varit ”bra att han åkte dit och tjänade ihop en nätt summa pengar till pensionsdagarna”.
Någon större problematik har inte framgått i den allmänna debatten. Inte trots att den saudiska statens syn på kvinnor och deras rättigheter varit känd i årtionden. Att landet också förtrycker minoriteter, bombar det utfattiga grannlandet Jemen, behandlar vissa delar av den utländska arbetskraften som slavar och verkar ha en tro att landet tack vare sin olja och pengar kan göra lite vad de vill. Att skruva åt oljekranarna är ett tungt argument på den världspolitiska scenen och det maktkortet är gör att saudierna ofta sitter med trumf på hand.
Lappi-Seppälä verkar bara göra vad väldigt många finländare gjort före och kommer att göra efter henne. Nämligen att jobba i Saudiarabien mot en furstlig ersättning. Några exakta summor har inte läckt ut men det är helt klart att det handlar om ett sexsiffrigt belopp för ett års jobb. Vilken siffra beloppet börjar på är svårt att säga men det är mer sannolikt att det börjar med en femma än med en etta.
Lappi-Seppälä ville inte uttala sig i det här skedet utan hänvisade till det saudiska fotbollsförbundet då det gäller att boka intervjuer med henne. Ingen skräll om det i hennes kontrakt finns en klausul om att hon inte får uttala sig om mänskliga och kvinnliga rättigheter så länge hon står på den saudiska statens lönelistor.
Valet att ta det här jobbet är naturligtvis kontroversiellt, enligt vissa också direkt olustigt. Kvinnornas ställning är väldigt dålig i landet och att man som kvinna frivilligt vill jobba där övergår vissas förstånd.
Men att måla ut Lappi-Seppälä som någon sorts förgrundsfigur för moraliskt förfall håller inte. Hon är garanterat inte den sista finländaren som åker till Saudiarabien för att tjäna pengar.

ANDRA LÄSER