Dubbla tränarbyten i Dicken – Sirenius lämnar damerna för herrarna

Det sker stora förändringar i Dicken inför nästa säsong. Guldtränaren Ken Sirenius lämnar damlaget och tar över ansvaret för herrarna då Björn Monnberg kliver åt sidan efter 12 år.

Ken Sirenius byter damer mot herrar då tränarkarriären fortsätter i Dicken.
Dicken meddelade på torsdagen att Björn Monnberg lämnar posten som herrlagets tränare efter den här säsongen. Monnberg känner att det är rätt tidpunkt att kliva åt sidan efter att ha lett laget i tolv år.
Monnbergs beslut att lämna posten ger en dominoeffekt inom klubben då damlagets tränare Ken Sirenius efterträder Monnberg i herrlaget. Ny tränare för damlaget blir Thomas Lindström som har ett långt förflutet i Drumsöklubben.
För Sirenius var beslutet att byta från damerna till herrarna både lätt och svårt.
– Jag är väldigt nöjd med arbetet med damerna och det känns bra att se utvecklingen som skett hos spelarna där. Men då jag tänker på min egen utveckling är det bra med nya utmaningar och då är det här en väldigt fin chans, säger Sirenius.
– Det känns fint att få komma in efter Monnberg och det starka arbete han gjort. För mig är det här en chans att växa och utvecklas och ett logiskt val, säger han.
Att flytta från ett lag till ett annat kan vara ett stort steg och att dessutom byta damer mot herrar gör det ännu större. Men då allt sker inom samma klubb kommer också förändringen att kunna ske mer friktionsfritt. Sirenius känner till klubben, dess värderingar, människorna och han är bekant med både hur hans kommande lag spelar och var deras verksamhet sker.
– Det kanske är lite olika kravbilder då jag jämför damlaget med herrlaget. Damlaget är rätt mycket yngre än vad herrlaget är och det är olika utvecklingskurvor i lagen. Men jag behöver nog inte ändra mig som tränare, säger han.
– Det handlar om att vara en bra och smart ledare. För mig handlar det om att lära känna personligheterna i laget och att vi lär oss samarbeta. Det handlar om att leda människor på bästa tänkbara sätt.
Sirenius säger att han känner att han har nytta av att ha tränat damlaget då han kliver in i herrarnas omklädningsrum.
– Jag har lärt mig väldigt mycket om kommunikation och värderingar genom att arbeta med damerna, säger han.
Nu är det dags för – för att citera den legendariska baskettränaren Phil Jackson – den sista dansen för Sirenius och Dickens damer. Som regerande mästare och serieledare finns det så klart bara ett mål för den sista säsongen.
– Vi har en väldigt bra utveckling på träningarna för tillfället och vi gör saker väldigt bra. Vårt mål är att förbättra vår insats från förra säsongen, säger Sirenius.
– Det är klart att jag vill kliva åt sidan med känslan att vi gjort en bra säsong och att vi lyckats med det vi siktar på. Om det betyder guld så är det så. Processen är viktigare än målet men samtidigt blir slutresultatet mycket bra om vi lyckas med processen.
För tillfället toppar Dicken tabellen i herrarnas FM-liga efter att laget vunnit elva av sina tolv matcher. På damsidan är Dicken tvåa i tabellen efter sex segrar på sju matcher. Damerna är dessutom klara för final i finländska cupen.

ANDRA LÄSER