Legendaren hyllar Osakas kamp: "Barnen behöver det"

Tennisstjärnan Naomi Osaka har varit öppen om sin psykiska ohälsa. Nu hyllas hon av legendaren Billie Jean King.

Naomi Osaka och Billie Jean King tillsammans med Serena Williams. Arkivbild.
Naomi Osaka hoppade i våras av Franska mästerskapen sedan hon bötfällts för att ha vägrat vara med på en obligatorisk presskonferens. Hon har hyllats av konkurrenter och supportrar för sin öppenhet om psykisk hälsa kopplat till pressen på elitidrottare – och har varit en av förgrundsfigurerna i debatten.
Att Osaka och andra idrottare bidrar till ett öppnare klimat kring ämnet är något Billie Jean King imponeras av.
– Vart jag än är nuförtiden måste jag prata om psykisk ohälsa. Varför? För att ni pratar om det. Det är en fantastisk utveckling, säger King.

"Lyssnar på er"

Naomi Osaka och Billie Jean King deltog inför veckans US Open i en panel anordnad av Racquet Magazine tillsammans med australiske tennisspelaren Nick Kyrgios och tidigare spelaren Mardy Fish.
77-åriga King har tidigare liknat Osakas ställningstaganden med det hon gjorde som en del av "Original nine", en grupp av spelare ledda av King som kämpade för att starta en professionell tennistour för damer.
– Alla älskar er och de lyssnar på er. Jag tycker det är fantastiskt att ni fortsätter att prata om hur ni mår. Barnen behöver det, säger King.

Lyftes under OS

Psykisk ohälsa bland elitidrottare var även på tapeten under sommar-OS i Tokyo.
Dels genom Naomi Osaka och dels genom bland andra amerikanska stjärngymnasten Simone Biles. Biles bröt först lagtävlingen och lämnade senare återbud till mångkampsfinalen. Efter det drog hon sig även ur finalerna i hopp, barr och fristående och förklarade sina avhopp med att hon har mått psykiskt dåligt.
ANDRA LÄSER