Efterlängtad operapremiär i Sjundeå

Tonsättaren Lauri Kilpiös kammaropera får efter många års väntan sin urpremiär.

Lauri Kilpiös kammaropera Över svarta vatten bygger på texter av Aleksis Kivi som bearbetats till libretto av Johanna Venho.
15.11.2018 16:18 UPPDATERAD 15.11.2018 16:19
På fredag kväll tar många års väntan slut, då kammaroperan Mustan veden yli (Över svarta vatten) uppförs för första gången. Operan är ett beställningsverk och har länge diskuterats inom föreningen Siuntio soi, som arrangerar festivalen Lux Musicae i Sjundeå.
– Jag väntar på det med stor spänning och iver. Ett uruppförande är något av det största som kan hända en kompositör. Det ska bli oerhört intressant att se, för det är ett mångdimensionellt verk, säger kompositören Lauri Kilpiö.
Tillsammans med librettisten Johanna Venho har han i operan skapat en helhet kring Aleksis Kivis dikter, en helhet som kan läsas på flera plan.
– Det är en berättelse om ett par som beger sig ut på en resa över havet för att de är tvungna. De när ett hopp om en annorlunda tillvaro. De hittar en ö som vid första anblick ser ut att vara en idyll men det visar sig snart att det är en fasansfull ö, säger Kilpiö.
– Det kan ske på Medelhavet i dag eller någon annanstans.

"Eterisk och drömlik"

Själva ramberättelsen har ingen anknytning till Aleksis Kivi men poetens dikter finns med här och där i verket.
– Deras uppgift blir att kommentera berättelsen, skapa en ram, berätta om drömmar och hopp, samma teman som också berättelsen lyfter upp. De erbjuder en annan verklighet än den som paret befinner sig i.
– Helheten är eterisk och drömlik.
De olika delarna av verket har i Kilpiös musik fått egna karaktärsdrag. Stämningarna i de partier som sjungs av kvinnan är annorlunda än i de partier som sjungs av mannen.
– Mannen lever mera i verkligheten medan kvinnan är en drömmare. Aleksis Kivis dikter har jag velat hålla som en egen värld, som man ibland landar i. I de avsnitten är musiken helt annorlunda.

Hur har operan ändrat din syn på Aleksis Kivi som poet?

– Jag beundrar honom mer än förr. Hans finska språk är otroligt nyansrikt och han använder vackra bilder. Den numera avlidna kompositören Erkki Salmenhaara sade att han tyckte om att komponera musik till texter av Runeberg och Kivi, för de är de bästa poeterna. Det har en sanning i sig.
Tanken på ett beställningsverk till Lux har diskuterats i många år, och Lauri Kilpiö är glad att det äntligen har blivit av.
– Att komponera en opera är en möjlighet som inte erbjuds så värst ofta. Jag har inte tidigare vågat ta mig an Kivi, men nu har jag haft en chans att fundera över vad hans dikter kunde ha att ge. För mig var det också viktigt att Johanna Venho skrev berättelsen. Hennes text stöder Kivis dikter på ett mycket bra sätt.
Kammaroperan framförs av sopranen Tuuli Lindeberg och barytonen Jussi Lehtipuu. Dirigent är Taavi Oramo och orkestern består av Emil Holmström (piano), Mikko Raasakka (klarinetter), Markus Hoti (cello) och Antti Ohenoja (slagverk).
Föreställningar ges på Borgvik, Östra Kungsvägen 148, fredag klockan 19 och lördag klockan 17. Lux Musicae pågår hela veckoslutet med konserter på olika håll i kommunen.

ANDRA LÄSER