Laxen tillhör inte oss

Jag är bara en same, som har färre fiskerättigheter i min älv än de turister som söker äkta upplevelser i äkta älvar med äkta lax.

25.06.2020 21:30 UPPDATERAD 26.06.2020 08:33
Det var en normal dag på Twitter, då jag plötsligt stötte på en video. I flera sekunder stirrade jag på den, utan att riktigt förstå vad som pågår. Uleåborgs stad hade lagt upp en video (17.6), där regnbågslax odlas i Ule älv. På videon kan man tydligt se hur fiskarna simmar genom ett plaströr in i älven, medan ivriga fiskare står rakt bredvid rören, med fiskespön i vattnet. "Några midsommarlaxar fångades genast”, skrev Uleåborgs stad i glad ton.
Efter att ha grävt runt fick jag veta att det inte handlar om en ny praxis och att det är rätt vanligt att man planterar fisk i uppdämda älvar. I Ule älv är det diverse energiföretag och andra som faktiskt har en plikt att försäkra sig om att fiskodlingen lyckas. Jag läste också att den odlade regnbågslaxen i Ule älv inte är ett hot mot andra fiskarter i älven, eftersom de odlade laxarna blir utfiskade i tillräckligt bra takt.
Om du har en obehaglig känsla just nu, men inte riktigt kan pricka in varifrån den kommer, sitter vi i samma fiskebåt. Jag stirrade på videon flera gånger under dagen och vet fortfarande inte vad jag tycker är det mest absurda. Är det ljudet av fiskarna när de trängs genom plaströret? Är det fiskarna som står bredvid och väntar på att fånga fisken, som i praktiken levereras till deras krokar? Eller är det kanske den glada tonen som används i tweeten för att beskriva händelsen?

ANDRA LÄSER