Ruben Östlunds triumf på filmfestivalen i Cannes är ett faktum. Den svenske regissören som hamnade på den internationella filmkartan med Turist för några år sedan har belönats med ett av filmvärldens allra mest prestigefulla priser: Guldpalmen.
Därmed är han den första regissören från Sverige som belönas med priset sedan Alf Sjöberg 1951, och The square är den första svenska produktionen som får Guldpalmen sedan Den goda viljan 1992 (som regisserades av danske Bille August).
– Det har ju varit bra reaktioner, det har varit många som har gillat den. Och ju längre det gick under prisutdelningen, desto mer kände vi att Guldpalmen kunde vara på gång. Så jag kramade om Claes Bang och de andra, säger Östlund.
Lycklig Östlund
Östlund reagerade med att utbrista "oh my god, oh my god" när han klev upp på scenen för att ta emot priset. På den efterföljande presskonferensen kallade juryordföranden Pedro Almodóvar The square för en "oerhört rik film" som han vill se om många gånger:
– Det är en film som talar om någonting, som talar om vilket helvete de som måste vara politiskt korrekta lever i, och den ger en mängd exempel på det. Den är gjord med stor fantasi, är väldigt rolig och mycket välspelad. Vi funderade på att ge det manliga skådespelarpriset till Claes Bang,
Hans jurykollega Agnés Jaoui lyfte också fram danske Bangs insats som en av filmens höjdpunkter:
– Den är smart, kvick och rolig och ställer väldigt viktiga frågor, till exempel om hur vi hjälper eller inte hjälper människor runtom i världen. Och jag älskade Claes Bang.
"Väldigt bra val"
Att The square skulle ha chans på den finaste utmärkelsen i Cannes blev extra tydligt när den ryske regissören Andrej Zvjagintsevs
Loveless tilldelades juryns pris, och därmed var uträknad för Guldpalmen.
– Det var ju inte helt självklart att Östlund skulle vinna, men det känns som att juryn har gjort ett väldigt bra val med tanke på att många av de stora namnen som var med i år har gjort mycket bättre filmer tidigare. De kanske inte riktigt levde upp till den nivån man hade kunnat förvänta sig. Då seglar plötsligt Ruben Östlund upp som juryns favorit, säger TT:s filmrecensent Miranda Sigander.
The square är en samtidssatir som utspelar sig i konstvärlden. Inför festivalen utlovade filmens producent Erik Hemmendorff att en viss scen i filmen garanterat skulle bli omtalad av alla som sett filmen, men Ruben Östlunds verk levererade mer än så.
– Den har väldigt många scener i sig som är väldigt roliga, som man inte glömmer i första taget. Han har lyckats få ihop en film som säger ganska mycket om vår tid och som samtidigt är väldigt rolig, säger Miranda Sigander.
Hyllad av Haneke
Under festivalen har Ruben Östlund hyllats vitt och brett. Regissören Michael Haneke, vars film Happy end var med i diskussionen inför utdelningen av Guldpalmen, som är en av Östlunds förebilder är en av dem som öst beröm över svensken.
– Ruben är en fantastisk filmskapare. Jag har sett flera av hans tidigare filmer, självfallet Turist. Jag har också sett en av hans kortfilmer, den om ett bankrån. Den var mycket välgjord och mycket underhållande, sade han till TT tidigare i veckan.
Östlund själv har inte varit blyg när han talat om sina egna chanser inför festivalen. Men att han tilldelas Guldpalmen i år lär ändå komma som en chock, enligt Miranda Sigander:
– När jag intervjuade honom sa han att det alltid har varit ett uttalat mål att bli nominerad till Guldpalmen, men han sa också att "jag kan vinna nästa gång". Även om han alltid är lite kaxig och säger att han ska vinna så kanske han själv är förvånad nu, men säkerligen jätteglad.
Alla pristagare i Cannes
Guldpalmen: The square (Ruben Östlund)
Grand prix: BPM (Robin Campillo)
Bästa regissör: Sofia Coppola, De bedragna
Bästa kvinnliga skådespelare: Diane Kruger, In the fade
Bästa manliga skådespelare: Joaquin Phoenix, You were never really here
Juryns pris: Loveless (Andrej Zvjagintsev)
Bästa manus: Yorgos Lanthimos och Efthimis Filippou, The killing of a sacred deer, och Lynne Ramsay, You were never really here
Specialpris: Nicole Kidman
Camera d'Or: Jeune femme (Léonor Serraille)
Guldpalmen för kortfilm: A gentle night (Qiu Yang)