Helsingfors stadsteater bjöd in barn till jobbet

Vad har Deloitte, Kvarnbackens skola och Polisstyrelsen gemensamt? Jo, de och drygt 600 andra företag och organisationer deltog i Barn med på jobbet-dagen på fredag. Helsingfors stadsteater bjöd in barn bakom kulisserna.

Det var ovanligt många barn i Helsingfors stadsteaters lokaler på fredagen. Då deltog hundratals arbetsplatser i Barnet med på jobbet-dagen.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
18.11.2022 18:51
Dörrarna i Helsingfors stadsteaters långa korridorer har ett speciellt färgsystem. Genom gröna och gula dörrar är det inte ”farligt” att gå. Men om man rusar in genom någon av de röda dörrarna står man plötsligt på en teaterscen – så då kan man bara hoppas att publiken inte är på plats.
På fredag var det Barn med på jobbet-dagen. Då fick de drygt tio vuxna som deltog med sammanlagt knappt 15 barn gå en rundtur bakom kulisserna i Stadsteaterns magiska värld. Barnen fick till exempel gå in genom den röda dörr som leder ut till norra Europas största scen, där Fanny och Alexander hade premiär kvällen innan.
Det var första gången Stadsteatern deltog i dagen, som ingår i en nationell kampanj som ordnats sedan 2016. Syftet är att lyfta barns rättigheter och behov av ett familjevänligt arbetsliv.
Systrarna Tove och Astrid fascinerades av en läskig handske med långa naglar i Stadsteaterns välfyllda kostymförråd.

Viktigt med flexibilitet

Urho Mattila, 12, gick runt på teatern tillsammans sin bonusmamma, regissören Susanna Airaksinen.
Att hitta balans mellan arbetslivet och familjen är något man ständigt får tänka på, konstaterar Airaksinen. I synnerhet när man jobbar på en teater, där långa kvällar och helgjobb hör till vardagen. Men Mattila konstaterar att morsan ändå inte jobbar för mycket.
– Det var diplomatiskt, säger Airaksinen och skrattar.
Det bjöds på akrobatik på Stadsteaterns stora scen, även om ingen föreställning pågick under fredag förmiddag.
Under rundturen fick barnen bland annat besöka teaterns scenverkstad och kostymförråd, med över 2 700 plagg. Barnen fick också testa roliga peruker och solglasögon i olika färger, och besöka syateljén där Riikka Canth har jobbat i 20 år.
I en av korridorerna står ett murmeldjur i mänsklig storlek, som skapats i ateljén. Ett av barnen ger djuret en kram.
Canth berättar att vissa av hennes kollegor börjar jobba klockan sex på morgonen. Inte för att arbetet kräver det, utan för att det underlättar hämtningen av barnen på eftermiddagen. Hon trivs på jobbet.
– Det finns mångsidighet och flexibilitet, och trevliga kollegor, säger Canth som gick ner i arbetstid under en period när hennes barn var yngre.

Så funkar Barn med på jobbet-dagen

612 företag och organisationer deltog i Barn med på jobbet-dagen på fredag.
Dagen ingår i kampanjen Barnens tur, och har som mål att lyfta barnens perspektiv i frågor som har med arbetslivet att göra.
Att öka förståelsen för barnets rättigheter är också en fråga för arbetslivet, skriver kampanjen bland annat på sin webbsida.
Barnens tur-kampanjen verkställs i samarbete med kommunikationsnätverket Barnens rättigheter, och är en del av den nationella barnstrategin.
I år ordnades dagen med ett något nytt format. Som vanligt kunde föräldrar och andra närstående ta sina barn med sig till sin arbetsplats. Men arbetsplatser kunde också skicka en anställd till ett daghem eller skola, för att berätta om arbetslivet för barnen.
Ett förslag inom kampanjen var att arbetsplatserna kunde ordna presentationer, rundvandringar och andra aktiviteter där barnen får vara delaktiga på jobbet.
Årets beskyddare för kampanjen är Susanna Silvander-Rosti och Ella Rosti (från Youtubekanalen Kaksi äitiä), Jaakko Hirvola, vd för Teknologiindustrin, och Jani Toivola.
Barn med på jobbet-dagen var den 18.11.2022.

Sover på jobbet

Skådespelarna Sauli Suonpää och Sanna Majuri öppnade också dörrarna till sina loger, och berättade hur de förbereder sig inför en föreställning.
– Jag tillbringar mycket tid här på teatern, så det känns trevligt att barnen får se hur det ser ut, säger Suonpää med barnen Elias, 10, Astrid, 9 och Tove 6, runt sig.
I den lilla logen finns två platser där man kan sova: en liten brits i ena hörnet, och en säng ovanpå ett klädskåp.
– Ibland jobbar kanske pappa eller mamma ganska länge. Så då är det bra att ni vet att det finns omklädningsrum där man kan vila lite, säger Suonpää till de unga besökarna.
Skådespelaren Sanna Majuri (i bakgrunden till höger) visade sin loge. Barnen fick klättra upp för stegen för att ta en titt på sängen som finns på ovanligt hög höjd.

Snurr på scenen

Det är Barnombudet, Centralförbundet för barnskydd och Arbets- och justitieministeriet som ligger bakom kampanjen. En av årets beskyddare är Jaakko Hirvola, vd på fackföreningen Teknologiindustrin. Han citeras på kampanjens webbsida där han säger att:
”Det svåraste med att kombinera arbete och familj är att sätta gränser för sig själv. Ibland är det lättare sagt än gjort. Det hjälper att förhålla sig till karriären som ett maratonlopp i stället för ett sprinterlopp – det är viktigt att ta hand om sig själv och se till att man orkar”.
Scenteknikern Otto-Kari Apiala hade dottern Frida (högst upp i bilden) som assistent under dagen. De visade en annorlunda sida av scenen åt de övriga deltagarna.
Den mest minnesvärda upplevelsen under den speciella arbetsdagen, som avslutades kring lunchtid, var när teaterns scentekniker Otto-Kari Apiala både snurrade och sänkte ner den stora scenen medan föräldrarna och barnen fick stå på.
Apiala deltog med barnen Frida, 3, och Vinski, 5. Och sonen hade redan på klart vad han vill göra när han blir stor.
– Leka!
Det fanns en hel del intressant rekvisita att ta en titt på under arbetsdagen på Stadsteatern.

ANDRA LÄSER