Jenni Haukio är årets nationella sjusovare – se även bilder från sjusovartåget i Hangö

Årets nationella sjusovare är presidentmakan Jenni Haukio som uppmärksammades i Nådendal på onsdagsmorgonen. På grund av för mycket cyanobakterier i hamnbassängen kunde hon inte kastas i vattnet utan firades på torra land.

Jenni Haukio har under åren stått för ett flertal litterära och kulturella evenemang som ordnats i Nådendal.
Wilma Jensénwilma.jensen@vastranyland.fi
Nyheter HBLnyheter.hbl@ksfmedia.fi
27.07.2022 11:30 UPPDATERAD 27.07.2022 16:32
Jenni Haukio är sommarbo på Gullranda i Nådendal. Hon får utmärkelsen för sin positiva inställning och sitt engagemang för miljöfrågor, skriver Visit Naantali i ett pressmeddelande.
"Att bli vald till Årets sjusovare är en glädje och ära för mig. Jag är tacksam för alla somrar jag tillbringat i det unikt vackra, naturnära och mångsidiga Nådendal, samt för mina möjligheter att stödja de evenemang och evenemang som anordnas i staden", säger Haukio i pressmeddelandet.
Även i Hangö har man utsett årets sjusovare. Pub Grönans krögare Peter ”Stena” Stenström har i år blivit vald för sitt engagemang för Hangös rockscen.
Klockan 8 startade sjusovartåget från Berggatan mot fontänen i Casinoparken för att väcka upp årets sjusovare. En hel flock av pyjamasklädda typer följer britsen längs med Hangös gator. Clowner, hundar, barn och vuxna, följet är stort. Stämningen är på topp och tonerna av Broder Jakob varvas med förväntansfulla tjut.
Prick klockan 8.30 är det dags att välta sjusovaren med täcke och allt i fontänen. Och årets sjusovare är avslöjad. Under lakanet dolde sig företagaren och musikern Peter ”Stena” Stenström. 
– Det här var en brutal erfarenhet. Tack, säger Stenström minuter efter avslöjandet.
När applåderna har lagt sig en aning fortsätter firandet av sjusovardagen med att sångaren Janely intar scenen.
Stämningen är på topp sekunderna innan sjusovaren avslöjas.
Där var årets sjusovare i vattnet.
Janely uppträdde på sjusovardagen i Hangö.

Påverkat Hangös rockscen

Stenström har i år valt till Hangös sjusovare för att han under en lägre tid påverkat stadens rockscen, bland annat genom att erbjuda Pub Grönans scen till både nybörjare och yrkesmusiker. 
Själv är Stenström en aktiv musiker som varit med i flera olika band, bland annat i Hangish. När han även jobbat som lärare har flera barn fått ta del av hans passion för musiken. Han har även bidragit till att flera ungdomsband har sett dagens ljus. Tillsammans med en arbetsgrupp har Stenström varit med och gjort en djupdykning i Hangös rockhistoria, vilket resulterade i Hanko Rock n' Roll Magazine som utkom i fjol.
I motiveringen kan man läsa: ”Tack vare Stena och hans gäng, har vi i dag en scen för levande musik som erbjuder upplevelser året runt.”.
Peter Stenström har gjort mycket för Hangös rockscen.

ANDRA LÄSER