Kiev attackerades under FN-chefens besök

Mitt under FN-chefen António Guterres pågående besök i Kiev utsattes den ukrainska huvudstaden för ryska attacker. Det dödsbringande angreppet är det första i Kiev sedan mitten av april.

Kiev anfölls på nytt av robotar under torsdagskvällen. Här går människor runt och städar bland rasmassorna.
Svart rök kunde ses bolma upp över Kiev under torsdagskvällen. Minst en människa dödades och flera skadades i attacken.
Angreppet är ett ryskt försök att "förödmjuka FN och allting som organisationen står för", uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ryssland bekräftar anfallet mot Kiev. En talesperson för den ryska militären gör gällande att luftangrepp har utförts mot totalt 38 "militära mål".
– Jag hörde ljudet av två raketer och två explosioner. Det hördes ett ljud som lät som ett flygplan, sedan hördes två explosioner med tre till fyra sekunders mellanrum, säger den 34-åriga Kievbon Oleksandr Stroganov till AFP.

"Stålverket evakueras"

Samtidigt uppges att minst nio människor, däribland två barn, har dödats i ett luftangrepp mot den ukrainska staden Sumy, omkring 350 kilometer öst om Kiev. Det uppger ukrainsk räddningspersonal på tisdagen. Angrepp har också gjorts i Fastiv – en stor järnvägspunkt sydväst om huvudstaden.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 28 april.
Nya uppgifter gör också gällande att det av ryska styrkor belägrade stålverket Azovstal, i den hårt krigsdrabbade hamnstaden Mariupol, ska evakueras i dag.
"En insats för att evakuera civila från Azovstal är planerad i dag", uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande, men det framgår inte hur insatsen ska gå till.

Avgrundsdjup sorg

Explosioner har också rapporterats från andra delar av landet, från Polonne i väst till Tjernihiv nära gränsen till Belarus.
I Donbass fortsätter intensiva eldstrider, enligt ukrainska myndigheter, som uppger att ryska angrepp även sker mot Odessa i södra Ukraina samt i Charkiv, en strategiskt viktig stad i närheten av Donbassregionen.
Mitt under FN:s generalsekreterare António Guterres besök i Kiev, då han träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, angreps huvudstaden. Bilden har distribuerats av Zelenskyjs stab.
I stridernas kölvatten lämnas människorna kvar med en avgrundsdjup sorg. I staden Lyman nära Slovjansk i östra Ukraina berättar Tetiana Maksagory för AP om förlusten av sin sonson Ihor. De gömde sig i källaren i hennes hus i måndags, när det träffades av en av många bomber som föll över orten.
"Mormor, kommer jag att överleva?", frågade den svårt skadade Ihor, enligt Tetiana. Men Ihor avled på sjukhuset, 14 år gammal.
– Jag svek honom. Jag lever fortfarande, men det gör inte han. Jag önskar att det vore jag som hade dött och han som överlevt. Jag har levt så mycket längre än han. Jag kommer aldrig att förlåta mig själv.

Kriget i Ukraina

I åtta år har ryskstödda separatister och ukrainska styrkor stridit i Donbass, där två utbrytarrepubliker har utropats och erkänts av Ryssland.
De motsättningar mellan Ukraina och Ryssland som kom i dagen 2014 går långt tillbaka i tiden. De hade nödtorftigt dolts av sovjetisk propaganda om "brödrafolk".
På halvön Krim i Svarta havet iscensatte Ryssland i februari 2014 en sorts lokal "revolution", noga planerad i Moskva enligt vad Putin senare avslöjade. Det lokala parlamentet ockuperades, den valda regeringen avsattes och rysktrogna politiker tog makten.
I en folkomröstning på Krim påstods 96,7 procent av deltagarna ha sagt ja till anslutning till Ryssland. Lika snabbt antog ryska parlamentet en lag som tillät Putin att förklara Krim som en del av Ryssland.
Inte sedan andra världskriget hade en europeisk gräns flyttats på detta sätt.
När Ryssland under hösten 2021 började dra samman stora truppstyrkor längs gränsen mot Ukraina växte oron, också i andra länder i östra Europa som tidigare varit skilda från Västeuropa av järnridån.
Den 24 februari deklarerade president Putin att en "militär specialoperation" inletts mot Ukraina.
Källa: Utrikespolitiska institutet (UI), AFP.

ANDRA LÄSER