Anni Laukkas konstverk sprids på sociala medier – men under en annan konstnärs namn

Skuggskulptören Anni Laukkas konstverk började leva sitt eget liv på sociala medier förra året.  – Det är överraskande och irriterande att verket plockats från mina sociala medier och spridits internationellt under fel namn, säger hon. 

Skuggskulptören Anni Laukka, som har studerat vid Novia i Jakobstad, har sett ett av sina konstverk, The unglory III, till höger, spridas på sociala medier – men med referenser till fel konstnär. 
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
15.03.2023 07:28 UPPDATERAD 16.03.2023 10:52
Förra våren var skuggskulptören Anni Laukka från Karleby aktuell med utställningen Tracing work i Kuva/Tila-galleriet vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Utställningen handlade om att uppmärksamma de sidor av konstnärens arbete som inte syns utåt.
I samband med utställningen tog hon en bild av ett av konstverken och lade upp på den sitt Facebook- och Instagramkonto. Senare såg hon att bilden hade spridits på olika Instagramkonton under den holländska bildkonstnären Diet Wiegmans namn. 
– Då kontaktade jag de här personerna och skrev att det var mitt verk, att informationen inte stämde, och då rättade de till det, säger Laukka. 

ANDRA LÄSER