Man gripen för knivdåd i Norge – gift med ett offer

Flera personer har knivskadats i glesbygdsorten Nore i centrala Norge. En misstänkt gärningsman har gripits. Ett av offren är mannens fru, som har livshotande skador. Han hade ett kontaktförbud till följd av tidigare misstänkta våldsbrott.

Ett knivangrepp har skett i Nore, i dalgången Numedal i centrala Norge.
Martin Mederyd Hårdh/TT
20.05.2022 10:57 UPPDATERAD 20.05.2022 15:08
Våldsdådet i Nore beskrevs till en början som en pågående och livshotande händelse av polisen. Det ägde rum vid en korsning i den lilla orten, utanför en livsmedelsbutik.
Tre personer skadades, varav en är den misstänkte gärningsmannen. Två personer har hämtats av ambulanshelikopter och flugits till Oslo för vård.
Ett knivangrepp har skett i Nore, i dalgången Numedal i centrala Norge. Kartan visar var Nore och Numedal ligger i Norge.
Det första larmet ringdes in vid klockan tio i nio på fredagsmorgonen, lokal tid. En knapp timme senare meddelade polisen att den misstänkte mannen var "under kontroll".

Utreds redan

Mannen är gift med ett av offren, en kvinna, meddelar polisen i ett pressmeddelande. En polis berättar för tidningen Dagbladet att mannen hade belagts med kontaktförbud mot sin fru, då han misstänks ha misshandlat henne vid tidigare tillfällen. De tidigare våldsbrotten har utretts sedan i höstas.
När gärningsmannen gick till anfall var det personer runt omkring – enligt norska medier en bussförare och några skolelever – som ingrep och försökte brotta ned honom. Räddningspersonal kom fram till brottsplatsen först och fick till en början omhänderta den misstänkte.
Knivangreppet skedde i närheten av en livsmedelsbutik i den lilla orten
En man som befann sig i området berättar för tidningen VG hur han såg en skadad kvinna ligga på marken.
– Jag trodde först att det var en påkörning eftersom det låg en stor blodpöl på marken, säger han.
Det framgår inte vem den tredje personen som skadats är.

Nordväst om Oslo

Norges justitie- och beredskapsminister Emelie Enger Mehl har gått ut med ett kort uttalande där hon säger att våldshandlingar som dessa är allvarliga och bedrövliga.
Nore og Uvdals kommun ligger i den stora dalgången Numedal, omkring 100 kilometer nordväst om Oslo, och omfattar stora delar av fjällområdet Hardangervidda.

ANDRA LÄSER