Putin på sin årliga presskonferens: "Vi är starkare än vem som helst som försöker anfalla oss"

HBL:s Anna-Lena Laurén har samlat de viktigaste frågorna som Putin hittills har svarat på under presskonferensen:

Anna-Lena Laurén
23.12.2016 14:37 UPPDATERAD 23.12.2016 16:24
Putin om:
• Rysslands kärnvapenpotential:
- Donald Trump har själv talat om att USA måste stärka sin kärnvapenpotential. Det är inget konstigt med det. Jag förundrade mig över den nuvarande administrationen som säger att USA:s kärnvapen är de mäktigaste i världen. Det har väl ingen förnekat. Själv har jag talat om att stärka våra vapen och sagt att Ryssland är starkare än vilken potentiell anfallare som helst. Jag vill understryka att det uttryckligen handlar om anfallare – vi är starkare än vem som helst som försöker anfalla oss. I vårt försvar, i vår historia, i våra traditioner och i vår försvarsvilja.
• Om CIA:s anklagelser att Ryssland hackade sig in på Demokraternas server under amerikanska presidentvalet.
- Alla försök att skylla sina egna misslyckanden på utomstående faktorer är meningslösa. Republikanerna är i majoritet även i senaten. Är det också vårt fel? Vad det handlar om är att en betydande del av det amerikanska folket har en syn på hur världen ska styras som sammanfaller med vår. Det är en bra grund för att bygga relationer mellan två mäktiga länder som USA och Ryssland. USA har fått en president som exakt kände av humöret i samhället. Ingen trodde att han skulle vinna. Förutom vi. (Putin ler och många i publiken applåderar.)
• Om situationen i Syrien:
- Vi lyckades lösa situationen i Aleppo tack vare Turkiet och Iran. Jag vill inte låta anspråksfull men utan oss hade det helt enkelt varit omöjligt. Det här samarbetet behövs och vi kommer att vidareutveckla det. Samtidigt gäller det att diskutera med andra i regionen, Jordanien, Egypten, Saudiarabien. Det vore också olyckligt att lösa situationen i Syrien utan USA. Vi är beredda att jobba med alla.
• Om den ryska dopningsskandalen:
- Vi har aldrig haft någon statligt organiserad dopning. Det vill jag understryka. Men vi har ett problem med dopning. Vi ska bekämpa det och samarbeta med internationella organisationer. Undersökningar pågår. Så har vi personer som har flytt utomlands och där rapporterar om rysk dopning. De har själva varit involverade i dopning och för att rädda sitt eget skinn började de skvallra på oss.
• Om de ukrainska politiska fångarna i Ryssland och att många i Ukraina nu ser Ryssland som en ockupationsmakt:
- Om en filmregissör har förberett ett terrordåd - ska han släppas bara för att han är regissör? Då måste vi släppa även andra som inte är regissörer.
- Det största problemet är att folk i Donbass ser ukrainska soldater som ockupanter. Vi jobbar hårt för att alla fångar ska friges. Principen har varit: Alla för alla. Den stöder jag. Men så visade det sig att Ukraina inte vill frige alla fångar man har tagit. Det ska vara alla mot alla, annars går det inte att komma överens.
• Om visumfrihet mellan EU och Ukraina:
- Jag stöder den helt och hållet. Visumkrav är en kvarleva från kalla kriget som vi borde göra oss av med så snabbt som möjligt. Men det är klart att visumfrihet mellan EU och Ukraina kommer att innebära att ukrainare blir olagliga gästarbetare inom EU. De kommer att bli exploaterade.
• Om mordet på Rysslands ambassadör i Turkiet:
- Mordet på vår ambassadör var en attack på relationen mellan Ryssland och Turkiet. Jag har alltid varit skeptiskt inställd till att det ryska planet hade skjutits ned i Syrien utan att den turkiska ledningen visste om det – men efter mordet på vår ambassadör har jag ändrat åsikt. Jag har insett att allt är möjligt.
• Om hur Ryssland utnyttjar splittringen inom EU:
- Om vi måste bygga vår relation till Europa via en tredje part är det inte intressant för oss. Hur ska Europa bygga upp sina inre relationer? Det har vi inget med att göra. Frågan är huruvida det ska vara ett Europa av självständiga stater eller en kvasifederal organisation? I dag har EU-kommissionen större makt än Centralkommittén hade i Sovjetunionen.
Naturligtvis finns det EU-länder som inte gillar att bli påtvingade lösningar angående flyktingar, till exempel Polen och Ungern. Men de diskuterar med EU, inte med oss. Vi vill gärna att Europa talar med en röst, att det är en partner man kan förhandla med. Om det inte går talar vi med länderna en och en.

ANDRA LÄSER