HBL Debatt: 2023 kan bli Erdoğans annus horribilis

Turkiets president har suttit vid makten i tjugo år. Han har stöpt om statens karaktär och främjat samhällets islamisering. I maj vill han ännu en gång bli återvald. Men jordbävningskatastrofen kan ha förändrat allt. Valen kan bli ett slags folkomröstning om Erdogans krishantering.

Mycket står på spel för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i president- och parlamentsvalet i maj.
KrönikaHorst Bacia
19.03.2023 07:00
Jordbävningen som förstörde stora delar av sydöstra Turkiet i början av februari orsakade en humanitär katastrof av ofattbara dimensioner. De nakna siffrorna ger bara en ytlig bild av verkligheten: 45 000 döda, 100 000 skadade och otaliga människor som har förlorat nästan allt.
Turkiet är ett jordbävningsland. I synnerhet vid kanterna av den anatoliska plattan kan stark seismisk aktivitet uppstå. Den här gången drabbades en kulturellt och historiskt betydelsefull, men annars fattig region vid gränsen till Syrien.
Men det är inte enbart ödet som gör att hus rasar och människor begravs under tegel eller betong. Det handlar också om korruption, dåliga byggnader och bristande katastrofberedskap. Därför ställs frågan vem är ansvarig och skyldig. Anklagelserna riktas främst mot Recep Tayyip Erdoğan och hans parti.

ANDRA LÄSER