Helsingfors Gymnastikklubb: "Vi har väldigt lite tid att reagera"

Regeringens beslut om att tillfälligt pausa inomhusidrott också för barn och ungdomar kom inte som någon fullständig överraskning ute på fältet.

HGK:s Micaela Holmberg säger att beslutet inte var oväntat.
– Då det blev tal om att övergå till distansundervisning i skolorna var det inte svårt att räkna ut att det kommer att påverka inomhusidrotten, säger verksamhetsledare Micaela Holmberg i Helsingfors Gymnastikklubb.
Regeringens beslut gäller inte förrän också regionalförvaltningsverket tagit ett formellt beslut i frågan. Något som ytterligare rör till det för föreningarna.
– Om det är något man lärt sig under pandemin är det att kort varsel gäller hela tiden. De flesta har väl anpassat sig till det här, säger Jan Hellman, ordförande i Dicken.
– Tråkigt är det naturligtvis. Motion är oerhört viktigt för barn och ungdomar men samtidigt måste vi lita på att experterna tar rätt beslut. Det är väl bara att gilla läget, säger Hellman.
Då inomhusidrott förra gången pausades våren 2020 tappade idrottsföreningarna runtom i landet inkomster och medlemmar.
– Efter den våren slutade cirka tio procent av juniorerna och nästan en femtedel av seniorerna slutade delta i gymnastiken. Vi sänkte terminsavgifterna för juniorerna både våren 2020 och 2021, säger Holmberg som skulle hoppas på en rakare och snabbare informationskedja.
– Nu kom beslutet än en gång sent på en fredag kväll. Dessutom väntar vi ännu på regionförvaltningsverkets slutgiltiga beslut. Vi har väldigt lite tid att reagera. Nu tog vi ett snabbt beslut att lördagens träningar genomförs som normalt men då det gäller söndag och måndag ska vi ännu fundera då det inte ännu finns ett officiellt beslut, säger Holmberg.
Också Dicken drabbades hårt förra gången då verksamheten pausades.
– 25 procent av medlemmarna försvann då. Nu under hösten har folk börjat hitta tillbaka och det är vi glada över, säger Hellman.
– Det här är svåra och tunga beslut som måste tas. Men vi måste lita på myndigheterna och komma ihåg att de inte är skyldiga till nuvarande läge. Det är pandemin som är boven, säger Hellman.

ANDRA LÄSER