Rysslands kommendör i Ukraina petad efter bara tre månader – ”Putin är rasande över hur kriget går”

Vladimir Putin vill omge sig med personer han har förtroende för. Därför får general Sergej Surovikin kliva åt sidan efter bara tre månader som kommendör för Rysslands invasionsstyrka i Ukraina.

Den ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov (till vänster) ersätter Sergej Surovikin som befälhavare för trupperna i Ukraina. Gerasimov och utrikesminister Sergej Sjojgu (till höger på bild) har fått utstå hård rysk kritik för hur kriget i Ukraina framskrider. Arkivbild.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
13.01.2023 08:15 UPPDATERAD 13.01.2023 11:05
Det var i oktober som Ryssland utnämnde general Sergej Surovikin till kommendör för den ryska invasionsstyrkan i Ukraina. Ett beslut som hyllades av många krigshökar, som krävt hårdare tag i Ukraina. Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin sade att Surovikin – som gjort sig känd för sin hänsynslöshet i kriget i Syrien – är Rysslands bästa kommendör.
Strax därpå inledde Ryssland en ny strategi, som går ut på att förstöra civil infrastruktur, el, värme och vatten, för att bryta ned den ukrainska försvarsviljan. Det har inte lett till några strategiska resultat. Västländerna har i stället trappat upp sina leveranser av luftvärnsvapen till Ukraina.
Surovikin stod också bakom det svåra beslutet att dra de ryska styrkorna tillbaka från staden Cherson. Ett beslut som ansågs vara taktiskt klokt av Ryssland, fastän självaste president Vladimir Putin länge satte sig emot en reträtt i Cherson.

ANDRA LÄSER