Så gick det i tisdagens val i USA

På flera håll i USA gick man till val på tisdagen. Här är några av de viktigaste resultaten.

Röster fylls i vid en skola i Virginia.
03.11.2021 06:37
1. Eric Adams heter New Yorks nästa borgmästare, enligt AP. Han är en före detta polis och den andre svarte borgmästaren av 110 i storstaden. Han besegrade republikanen Curtis Sliwa utan större dramatik. Dramatiskt har det däremot varit kring Sliwa. Uppladdningen var kanske inte den bästa, då han blev påkörd av en taxi i fredags och hade armen i mitella på valdagen. När han skulle lägga sin röst kom han bärande på sin katt, som dock inte fick följa med in. Enligt The New York Times började Sliwa även bråka med de valansvariga och som grädde på moset fastnade hans röstsedel därefter i inläsningsmaskinen. Efter turbulensen kunde Sliwa återförenas med katten, som hade tagits om hand av en ur personalen.
Eric Adams, blivande borgmästare i New York.
2. I delstaten Virginia, där Joe Biden vann bekvämt för ett år sedan, går republikanske guvernörskandidaten Glenn Youngkik betydligt bättre än Donald Trump gjorde i presidentvalet. Youngkik har dock varit avståndstagande till presidenten, som inte är så populär i delstaten.
Många håller ögonen på valet, som ses som ett kvitto på Bidens popularitet. Glenn Youngkik utmanar demokraten Terry McAuliffe och har ledningen med 3 procentenheter med 95 procent av rösterna räknade.
McAuliffe erkänner sig dock inte besegrad och Youngkiks ledning har minskat från en tvåsiffrig ledning till några få procentenheter.
– Vi har fortfarande många röster att räkna, säger Terry McAuliffe sent på valkvällen.
3. Guvernörsval hålls även i New Jersey, där det är jämnt i rösträkningen mellan sittande demokraten Philip Murphy och den huvudsaklige motståndaren Jack Ciattarelli. Vinner Murphy – som haft en bekväm ledning i opinionsundersökningar – blir han enligt NPR den förste demokratiske guvernören i delstaten att vinna en andra mandatperiod sedan 1977. Ciattarelli har dock en marginell – mindre än en procentenhets – ledning med 75 procent av rösterna räknade.
4. I Minneapolis i Minnesota röstade man för att behålla polismyndigheten, och tackade därmed nej till ett förslag om att bilda en myndighet för allmänhetens säkerhet, enligt AP och CNN. Omröstningen hölls i kölvattnet av mordet på den svarte mannen George Floyd av en vit polis, och hela Black lives matters-rörelsen. I staden väljs dessutom borgmästare. Antalet förhandsröstande var högt, enligt flera medier.
Michelle Wu blir Bostons nästa borgmästare.
5. I Boston skrevs historia, då Bostonborna för första gången valde en kvinnlig, ickevit borgmästare. Michelle Wu, som är asiatamerikan, besegrade arabamerikanska Essaibi George.
– Vi är redo att att bli ett Boston för alla, säger 36-åringen i sitt segertal.
Kim Janey, en svart kvinna, utsågs tidigare i år till tillförordnad borgmästare i staden, men det är första gången som en ickevit och kvinna väljs till posten, enligt Boston Globe.

ANDRA LÄSER