Nynazisterna är få men engagerade

De är kanske inte fler än 50–60, nynazisterna som efter modell från Sverige kallar sig Finlands motståndsrörelse. I själva verket strävar de inte ens efter att bli fler, säger Mikael Brunila, journalist och expert på extremhögern i Finland.

Polismiss? Polisen borde inte skylla ifrån sig att de inte visste om demonstrationen. De måste väl känna till nynazisternas strategi, säger Mikael Brunila, journalist som forskar i högerextremism.
20.09.2016 04:44
Aldrig har Finland bevittnat så många högerextremistiska demonstrationer som just i år. Det var en typisk sådan som kulminerade i dödsmisshandeln utanför Järnvägsstationen för en och en halv vecka sedan. 28-åriga Jimi Karttunen stannade upp framför nynazisterna som delade ut sina flygblad. Det uppstod någon form av ordväxling som slutade ödesdigert. Jimi slog bakhuvudet i gatan och avled av sviterna från skadorna en vecka senare.

Polismiss

– Det var en obegriplig miss av polisen att inte vara på plats, säger Mikael Brunila.
– Alla som följt med deras strategi vet att det är just så här Finlands motståndsrörelse gör när de demonstrerar. Man ger sig ut för att dela ut flygblad fast det i själva verket är frågan om en demonstration. Nästan varje gång urartar det till våldsamheter.
Polisen har försvarat sin frånvaro med att den anmälan som togs emot inte talade om en demonstration, utan bara om tidningsutdelning. Motståndsrörelsens namn nämndes inte i anmälan som inkom sent föregående kväll.
Enligt polisen motsvarade anmälan inte tillställningens verkliga karaktär.
– Om anmälan hade innehållit riktiga uppgifter så skulle också polisen ha varit på plats, försäkrar överkommissarie Juha Hakola till FNB.
De facto var polisen på plats. På en videoupptagning från tillställningen, som spritts på nätet, kan man se en polispiket stå parkerad bara några tiotal meter från stället där dödsmisshandeln skedde. Polisen är nästan alltid på plats i området, som hör till de oroligaste i Helsingfors.
Men nu hade det krävts större bemanning än normalt.
Enligt Brunila är nynazisterna representerade i de flesta av landets städer.
– Verksamheten har blivit mer regelbunden de senaste åren och man har nästan kunnat förutspå att någonting sådant här kommer att hända.

Sjukligt våldsintresse

Den nu gripna gärningsmannen är välkänd för Brunila.
– Det här hade inte skett om det hade varit någon annan grupp som delat ut flygblad. Men vad kan man vänta sig av våldsverkare av vilka många tränar kampsporter.
Enligt Brunila är medlemstalet litet, men i stället är medlemmarna dedicerade och engagerade.
– De vill inte ens växa, de kompenserar kvantitet med kvalitet, säger han.
– Inom rörelsen finns en idealisering av högerextrem terror. Den drar till sig individer som har ett sjukligt intresse för våld.
De olika grupperingarna har kopplingar till varandra. Finlands motståndsrörelse, som är en kopia av den svenska motsvarigheten, anses vara den mest elitistiska. Man godkänner bara medlemmar som verkligen brinner för idealen.
De högerextremistiska grupperna har fått stor medieexponering det senaste året. Det räcker ofta med att ett tiotal skränande demonstranter kräver "Finland åt finnarna" för att tv-kamerorna ska vara på plats. Brunila, som både forskat i och skrivit om de högerextremistiska rörelserna anser i alla fall att det inte är avgörande hur mycket det skrivs om dem utan hur det skrivs.
– Allt fler medier börjar ha journalister som är pålästa i ämnet. Det är viktigt att bilden som ges av dem blir rätt.

ANDRA LÄSER