På måndag morgon styr Torsten Fagerholm inte kosan mot redaktionen på Mannerheimvägen utan mot sitt gamla gymnasium Lärkans tillfälliga lokaler i Sockenbacka. 40-åriga Fagerholm, mest känd som ledarskribent på HBL och flitig debattör på Twitter, ska skriva modersmålsprovet med 18-åriga abiturienter vid sin sida.
– När jag gick i gymnasiet var det ganska slapp stämning. På den tiden var universitetens antagningsprov den avgörande tröskeln för framtiden, inte studentexamen. Då valde man inte lång matematik för att det gav si eller så många poäng i antagningen till universitet. Jag tror dagens gymnasieelever pluggar mycket hårdare för att de redan då måste veta vad de behöver inför sina framtida studier.
När Fagerholm skrev studenten år 2000 vid Lärkan i Haga i Helsingfors var han utrustad med konceptpapper och blyertspenna. Numera skrivs studentexamen elektroniskt. Därför valde Fagerholm bort bland annat matematiken: för att slippa mata in funktioner och ekvationer via operativsystemet Abitti.
– Jag gör det bekvämt för mig. I svenska, engelska och filosofi har jag de bästa chanserna att flumma mig fram till skapligt resultat. I filosofi är det förmågan att tänka och resonera som räknas, inte detaljkunskap. Jag har inte förberett mig ett dugg, säger han och skrattar.
Jag gör det bekvämt för mig. I svenska, engelska och filosofi har jag de bästa chanserna att flumma mig fram till skapligt resultat.
På sin tid var Fagerholm en duktig student. Han skrev fyra laudatur (i engelska, franska, finska och realprovet lång fysik) och två eximia i lång matematik respektive modersmål. I dag har han bara vaga minnen av hur han räknade ut ett kärnkraftverks effekt och knattrade in siffror i sin grafiska miniräknare. Men han har fortfarande blodad tand av modersmålsprovet.
– Det grämer mig att jag var några ynka poäng ifrån laudatur i modersmål. Det var ett viktigt ämne för mig, för jag hade en riktigt passionerad lärare vars entusiasm för teater, poesi och litteratur smittade av sig. Märta Uggla är nog delskyldig till att jag är proffstyckare och skribent i dag.
Varför gick det sämre än du hade förväntat dig?
– Det var urusla rubriker i essäprovet det året. Jag fick formligen krysta ur mig en uppsats. Det var mer perspiration än inspiration som producerade den texten. Hoppas det finns ämnen som tänder en gnista den här gången, så texten kommer från hjärtat.
Det är lite generation X mot generation Z över det här
Men hur ska då Fagerholm klara sig i konkurrensen med tonåringar som har studieteknik, tidsdisponering och tänkbara frågor i färskt minne?
– Det är lite generation X mot generation Z över det här, säger Fagerholm om HBL:s beslut att testa studentexamen.
– Jag hoppas att min livserfarenhet, av att ha blivit förälder och skattebetalare, ger mig viss fördel. Det jag förlorat i snabbhet och hjärnceller hoppas jag att jag vinner i visdom.
Fagerholm är helt klart beredd för filosofiprovet: han tar distinktionen bildning–utbildning för att åskådliggöra sin poäng.
– När du glömt allt du lärt dig under en utbildning är det enda som återstår din bildning. Jag hoppas jag har den touchen kvar. Den ska nog fungera i språk och humaniora.
Hur tror du att det går för dig?
– Jag tror jag når över skamtröskeln. Om ni inte hör av mig mer är det för att jag fått hjärnsläpp. Men det är skönt att det bara är på skoj – på jobbets vägnar – för hur mycket jag än gör bort mig är det inget bevis på hur korkad jag egentligen är. Jag hoppas jag kan fejka tillräckligt bra, det gör jag ju dag ut och dag in här på HBL, säger han lurigt.
Studentexamen 170 år
Den ryska kejsaren Nikolai I anses ha infört studentexamen i sin nuvarande form i augusti 1852. Då utökades antagningen till universitetet från att vara bara ett muntligt prov till att innefatta även ett skriftligt. Men det berörde få personer: bara ett hundratal studenter antogs årligen till Kejserliga Alexanders Universitet, numera Helsingfors universitet.
1874 tog de nio gymnasierna i landet över ansvaret för provet.
Efter självständigheten 1917 blev studentexamen ett slutprov för gymnasieutbildningen. Kring den tiden avlade ett 1000-tal studenter examen årligen. Numera ligger siffran kring 30 000.
Vilka ämnen som är obligatoriska, vilka vitsord som ges och vilken skala som används för bedömning har varierat stort över tid. Den senaste stora förändringen skedde förra våren, då antalet prov som krävs för att bli student höjdes från fyra till fem.
Den gradvisa övergången från papper och penna till dator inleddes 2016.
Källa: Studentexamensnämnden
HBL följer upp Torsten Fagerholms bedrifter i studentexamen med flera artiklar de kommande veckorna.
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07

Lag och rätt
Ett fel i balkongräcket orsakade fall från sjunde våningen – utreds som dödsvållande
28.03.2023 10:28

Kyrkslätt
Tonåringen Christoffer rånades under pistolhot i Kyrkslätt – ”De slog mig i ansiktet och sa att jag skulle öppna väskan”
28.03.2023 05:00


Riksdagsvalet 2023
Inte ord på svenska av Riikka Purra i Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt
27.03.2023 21:16
