Krönika: Irland vill varna för spriten och sätter EU-sämjan på spel

Irland vill skydda sin befolkning mot alkoholens skadliga effekter. Italien vill skydda sin vinindustri. Upplagt för ett klassiskt EU-drama.

De vinexpoerterande länderna i Sydeuropa ser inte med blida ögon på Irlands förslag att införa varningsetiketter på vinflaskor.
03.02.2023 07:00
För en finländare finns det en egenskap som sticker ut när man besöker en fotbollsplan i Belgien. Jag har sett tiotals planer i Bryssel och omnejd, ivrig men måttligt begåvad amatörfotbollsspelare som jag är. Det överraskande? Jo, samtliga planer ligger i anslutning till en bar där det serveras kaffe, smörgåsar, men framför allt öl, stora mängder öl.
Jag tänker på hur olika EU-ländernas alkoholkulturer är när jag hör om den lilla konflikten Irland har rört upp kring försäljningen av alkohol i Europa.
Det verkar vid första anblicken ganska harmlöst: Regeringen i Dublin har anmält till EU-kommissionen att man planerar införa obligatoriska hälsovarningar på flaskor och burkar med alkohol som säljs i landet. ”Alkoholkonsumtion orsakar leversjukdomar” ska det till exempel stå.

ANDRA LÄSER