USA:s utrikesminister Blinken:"Finland kan lita på oss"

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och USA:s utrikesminister Antony Blinken träffades i Washington på fredagen. Dagens huvudämnen var säkerhetsläget i Europa, Finlands ansökan om medlemskap i Nato och kriget i Ukraina.

Antony Blinken och Pekka Haavisto samtalade i Washington på fredagen.
Vid en presskonferens i Vita huset med Utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) och USA:s utrikesminister Antony Blinken hyllar Blinken Finlands demokrati i Natoprocessen.
– Vårt partnerskap mellan Finland och Förenta staterna har haft djupa rötter i våra gemensamma värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och ett gemensamt engagemang för att stärka den internationella regelbaserade ordningen, inleder Blinkens presskonferensen.

Samtalen med Turkiet fortsätter

Både Haavisto och Blinken menar att de problem som Turkiet har tagit upp i samband med Finlands och Sveriges ansökan om Natomedlemskap kan lösas och att förhandlingarna fortsätter. De avslöjar ändå inte några detaljer om vad diskussionerna med Turkiet innehåller.
– Det är förståeligt att olika frågor kan tas upp av olika allierade under processen. Vi vill fortsätta vår konstruktiva dialog med de allierade och är beredda att fortsätta att diskutera de återstående frågorna med Turkiet. Vi tar varje Natomedlems oro på allvar. Med Turkiet befinner vi oss nu i en öppen, rak och konstruktiv dialogprocess för att klargöra alla frågor. Detta är viktigt, säger Haavisto.

Stöder Finland och Sverige fullt ut

På en fråga om USA förhandlar med Turkiet för att se till att Finland och Sveriges Natomedlemskap ska godkännas svarar Blinken att Finland och Sverige arbetar direkt med Turkiet för att lösa vissa av de problem som tas upp. USA talar också med Turkiet, säger han.
– Förenta staterna stöder fullt ut Finlands och Sveriges anslutning till alliansen och jag är fortfarande övertygad om att båda länderna snart kommer att bli Natoallierade, säger Blinken.
Haavisto och Blinken upprepade också att de fördömer Rysslands krig i Ukraina och Blinken understryker att Nato är en defensiv allians.
– Varje land bör ha rätt att välja sina allierade och partner, och att sträva efter medlemskap om det så önskar. Detta är inte en provokation eller ett hot mot Ryssland. Vi säger det här ofta, men det tål att upprepas. Nato är och kommer alltid att vara en defensiv allians. Nato söker inte konfrontation med Ryssland, utan vi strävar snarare efter att förhindra den, säger Blinken.
ANDRA LÄSER