Jörn Donner och Claes Andersson satte djupa spår hos Dimitri Qvintus

När FSD-ordföranden Dimitri Qvintus är Yle Vegas sommarpratare på måndagen får lyssnaren höra om hans politiska karriär, och hur det påverkade honom att dela rum med Jörn Donner och Claes Andersson på sjukhuset.

Dimitri Qvintus berättar i sitt sommarprat att han försöker lära sig spela orgel. Men det är svårt: "som att spela piano och fotboll samtidigt", beskriver han instrumentet. Arkivbild.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
25.07.2022 12:17 UPPDATERAD 25.07.2022 12:38
Sommarpratet börjar med en scen från några år sedan när Dimitri Qvintus rullas mellan akuten och avdelningen på sjukhuset i Mejlans, med en allvarlig lunginflammation och skyhöga infektionsvärden. Han tänker att han inte har tid för det här. Om några dagar borde han vara i Berlin och träffa Angela Merkel, två dagar tidigare var han på EU-toppmöte i Bryssel.
Temat för Qvintus sommarprat i Yle Vega är "livet bakom den finska politiken", och ett av budskapen som kommer fram är att det är en arbetsdryg bransch.
Under de åtta månaderna innan besöket till akuten har Qvintus inte haft en enda ledig dag – ingen semester, inga lediga helger. När det var som värst jobbade han 100 timmar i veckan, berättar han, och under sin systers bröllop tvingades han ta ett telefonsamtal mitt under vigseln.
"Min arbetstakt hade varit helt galen. Det tänkte många i min närhet, och det sa också många. Jag var förstås medveten om att det inte var klokt, och att jag i något skede måste få vila", säger Qvintus i sommarpratet.
Dimitri Qvintus har jobbat som specialmedarbetare till bland annat statsministrarna Antti Rinne och Sanna Marin. Men i Vegas sommarprat berättar han att det var en slump att han började jobba inom socialdemokratin och politiken.

Donner, Andersson och Qvintus

En sak som lämnat djupa spår hos Qvintus är att hans rumskamrater på sjukhuset visade sig vara författarna och politikerna Jörn Donner och Claes Andersson.
"Jag undrar om det är så att Mejlans har en egen avdelning för politiker, men det är faktiskt en ren slump. Där ligger vi på rad: Donner, Andersson och Qvintus, DAQ, vilket också är mina initialer", säger Qvintus som även i fjol berättade i en HBL-intervju att han är "evigt tacksam" för dygnen på sjukhuset.
Qvintus var något av en svart häst när han valdes till ordförande för Finlands svenska socialdemokrater, FSD, efter en skrällseger i slutet av oktober i fjol. Innan dess jobbade han i tio års tid i kulisserna av den finländska toppolitiken, som specialmedarbetare i tre olika regeringar, för fem ministrar och tre statsministrar, både Antti Rinne och Sanna Marin.

Musiken i Dimitri Qvintus sommarprat

Electric Light Orchestra: Xanadu
Harmony Sisters: Kodin kynttilät
Andreas Scholl: Händel/Ombra mai fu
Håkan Wikman: Bach/Prelude in G major (BWV 541)
TV Theme Song Maniacs: Theme from Dallas
Benny Andersson & Björn Ulvaeus: Kära gamla sol
Renato Zero: Spiagge
Solistiseitsikko Imperial: Merikanto/Työväen marssi
Valaam Monastery Chant: Angel Vopijash
Jussi Björling: Schrader/Sommarnatt

Flytgödsel till fikapausen

Qvintus – som vuxit upp i en helt finskspråkig familj i Idensalmi i norra Savolax och Esbo – har tidigare gjort sig känd för sin kärlek till det svenska språket, vilket han lärt sig genom fotbollen i tonåren och av sin partner från Österbotten.
Svenskan har kommit till nytta under karriären, konstaterar han i sommarpratet. Språket har bland annat möjliggjort att han blivit ordförande för FSD, och att han har kunnat tala ledigt om flytgödsel under en fikapaus med Sveriges före detta statsminister Stefan Löfven.
Här kan du läsa vilka andra sommarprat som sänds i Yle Vega i sommar.

Sommarpraten sänds i Yle Vega 27.6–12.8 klockan 10 och 18. Sommarpraten kan också lyssnas på Arenan. Programmen är tillgängliga i ett år.

ANDRA LÄSER