Lätt att skämta om Sannfinländarnas svenskhat, men forskare varnar för att de vill "krossa, fördriva och tysta interna fiender"

Sannfinländarnas finskhetsprogram väcker alla slags känslor på sociala medier. Många debattörer förlöjligar partiet för dess tes om att svenskundervisning försämrar finnarnas självbild. Den seriösa kritiken är mycket allvarligare. 

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra betecknade partiets pinfärska finskhetsprogram som "ett av de vackraste och mest stärkande sannfinländska programmen någonsin”. Flera debattörer gör sig lustiga över eller fördömer det att partiet klär den finska språkmajoriteten i offerkofta. 
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
27.09.2022 17:31 UPPDATERAD 27.09.2022 19:05
Om en avsikt med Sannfinländarnas finskhetsprogram var att väcka debatt lyckades man till fullo. Om en annan avsikt var att vinna mer sympatier lyckades man inte lika bra. Den slutsatsen kan man dra om man skrollar igenom den senaste språkdebatten på Twitter.
Förslaget att avveckla den obligatoriska skolsvenskan orsakade en just så hetsig debatt som väntat. Både Sannfinländarnas argument mot och SFP:s argument för obligatorisk skolsvenska är bristfälliga och ihåliga, om man får tro respektive meningsmotståndare.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) noterar i en tråd att alla finländare läser landets bägge nationalspråk i skolan som en del av allmänbildningen:

ANDRA LÄSER