Real Madrid-stjärnan efter glåporden: "Landet är rasistiskt"

Förlust och rött kort, men eftersnacket handlar om rasism. Real Madrids storstjärna Vinícius Júnior går till hårt angrepp mot La Liga, som han menar numera "tillhör rasister" – och han får stöd från Brasiliens president.

Real Madrids Vinícius Júnior, i lila till vänster, blev utvisad efter att en stor grupp spelare hamnade i bråk i slutskedet av mötet mellan Real och Valencia.
22.05.2023 13:32
Vinícius Júnior blev utvisad i slutskedet av söndagens förlustmatch, 0–1, mot Valencia i spanska högstaligan i fotboll. Efteråt gick brasilianen till hårt angrepp på sociala medier mot de rasistiska påhopp han menar att han fick utstå från publiken under matchen.
"Rasism är normalt i La Liga", skriver han på Twitter, och utvecklar att ligan som "en gång tillhörde Ronaldo, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo och Messi" nu "tillhör rasister".
22-åringen har även tidigare varit i fokus för glåpord och påhopp från motståndarsupportrar.
"I dag, i Brasilien, är Spanien känt som ett land av rasister", skriver han vidare, samtidigt som han poängterar att landet välkomnat honom.
Brasiliens president, Luis Inácio Lula da Silva, tog tillfället i akt vid G7-mötet i Japan att stötta sin landsman och fördöma händelsen. Lula uppmanade även Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och La Liga å det starkaste att ta tag i problemet så att inte "rasismen fäster sig på fotbollsarenorna".
La Liga har på sin webbplats meddelat att de ska undersöka de rasistiska påhoppen som riktades mot Real Madrid-spelaren.
Flera fall av rasism har inträffat i den spanska ligan den här säsongen. Bland annat har Vinícius Júniors lagkamrat Antonio Rüdiger varit måltavla. I april vittnade Vinícius Júnior mot ett Mallorca-fan som anklagades för att ha kallat honom "apa" under en match. Samma fan anklagades även för att ha förolämpat Villarreals mittfältare Samuel Chukwueze i en annan ligamatch.

ANDRA LÄSER