Har du sett den här nykomlingen på Busholmen?

Näthandeln växer och det kräver nya innovationer. På Busholmen testar man en eldriven robot som levererar paket i Godahoppsparken.

En tekniker gör roboten sällskap under hela testperioden för att undvika missöden.
12.11.2021 15:18 UPPDATERAD 15.11.2021 11:37
En ny robot kör runt och levererar paket på Busholmen i Helsingfors. Sedan början av november kör den eldrivna paketroboten runt i Godahoppsparken.
Tanken är att roboten ska råda bot på köandet vid postens avhämtningsplatser för paket, meddelar innovationsföretaget Forum Virium. Den testas fram till den 10 december.
Den eldrivna roboten, utvecklad av logistikföretaget DB Schenker, rör sig av sig själv. Att hitta till rätt dörr och att ta sig in på rätt innergård kan vara svårt för leverantörer med stora skåpbilar.
"Därför vill vi testa roboten. Hur kan den underlätta leveranser i stadsmiljö? säger Matias Oikari, projektplanerare på Forum Virium.

Säkerheten beaktas

Roboten stannar vid flera stationer i Godahoppsparken. Den rör sig i gånghastighet och har en tekniker vid sin sida under hela testperioden. Hen följer roboten och säkerställer att den rör sig på ett säkert sätt.
Dessutom är roboten utrustad med sensorer. Den granskar sin omgivning konstant och stannar direkt om ett hinder dyker upp framför den.
Bor du på Busholmen och vill testa att få ditt paket levererat av roboten? Följ den här länken för att ta reda på hur du går tillväga.
Läs också: Robothundar ger försmak av framtiden i Böle

ANDRA LÄSER