Socialisten Sánchez ny premiärminister i Spanien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har förlorat misstroendeomröstningen i parlamentet. Det innebär att oppositionsledaren Pedro Sánchez tar över makten. Han får en svår uppgift i att hålla ihop sitt bräckliga regeringsunderlag.

Spaniens nya premiärminister Pedro Sánchez vill återställa institutionell stabilitet i Spanien.
En majoritet av ledamöterna i Spaniens parlament har röstat för misstroendeförklaringen mot Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Röstningen skedde öppet så att varje ledamot ropades upp, reste sig i bänkraden och svarade "ja" eller "nej".
Tystnaden i salen tätnade när det var Mariano Rajoys tur och han hastigt reste sig upp och som väntat uttryckte ett symboliskt nekande.
Strax efter halv tolv var processen över. Röstsiffrorna landade på 180 mot 169, enligt tidningen El País sammanräkning. En ledamot avstod från att rösta.
Resultatet innebär att oppositionsledaren Pedro Sánchez, från socialistpartiet PSOE, blir ny premiärminister. När det stod klart klev Rajoy fram till Sánchez och skakade hans hand.
– Det har varit en ära att vara regeringschef, sade Rajoy i ett tal inför parlamentet före omröstningen.
– Tack till alla spanjorer för att ni har gett mig era sympatier och ert stöd och god lycka till alla er, för Spaniens bästa.
Bakgrunden till omröstningen är den senaste tidens avslöjanden av omfattande korruption inom det regerande Partido Popular (PP).

"Skamlösa politiker"

Det lilla baskiska, nationalistiska partiet EAJ-PNV blev tungan på vågen när det på torsdagen meddelade att det skulle rösta emot Rajoy. Med partiets fem mandat kunde socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez nå strax över de 176 röster som krävdes för att peta premiärministern.
Sánchez har lovat att utlysa nyval – men först efter att ha regerat tillräckligt länge för att återställa "institutionell stabilitet". I själva verket handlar det om att han vill hinna odla en aning statsmannamässighet för att förbättra sina opinionssiffror innan han vågar gå till val, säger bedömare.
Sánchez regering lär dock bli instabil då PSOE, som enbart har 85 parlamentsplatser, måste förlita sig på stöd från en brokig skara partier.
– Det är mycket som fortfarande är öppet, inte minst när det gäller regeringens sammansättning. Det återstår också att se vad det blir för ledarskap inom PP, det är också högst oklart, säger Jakob Lewander, statsvetare och Spanienkännare, till TT.
Han befinner sig på plats i Spanien och hos befolkningen i allmänhet märks ett slags trötthet och en uppgivenhetskänsla, säger han.
– Folk jag talar med säger att politikerna är skamlösa, men att "det är som det brukar, vad ska man göra?"

Bistra kommentarer

Tidningen El Mundo refererar till såväl de gamla grekerna som Machiavelli för att beskriva den politiska situationen i Spanien i dagens ledartext.
"Det partipolitiska kalkylerandet har återigen gjort sig till herre över politiken och förnuftet har ingen försvarare bland vår oansvariga styrande klass", skriver tidningen.
Även Spaniens största morgontidning El País ger en dyster bild av läget i landet och vad den beskriver som en allt djupare kris för det demokratiska systemet.
Den största dagstidningen i den självständighetsivrande regionen Katalonien, La Vanguardia , konstaterar skadeglatt: "Farväl Rajoy".

Politiska krisen i Spanien

Gürtelaffären har plågat Partido Popular (PP) i åratal. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse. Utredningen av härvan handlar bland annat om skattebrott, bokföringsbrott och om företag som har mutat sig till statliga kontrakt. Företagaren Francisco Correa dömdes till 51 års fängelse medan den förre partikassören Luis Bárcenas dömdes till 33 år. Bárcenas höll under 2008-2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att bekosta lyxliv och resor för partitoppar och deras familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz. För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till 44 miljoner euro i böter.
Det socialistiska partiet PSOE lämnade in en misstroendeförklaring mot premiärministern, PP:s Mariano Rajoy. Det spanska parlamentets underhus har 350 ledamöter. PSOE har själva 85 platser och behövde samla 176 röster för att få sin vilja igenom.
Mittenhögerpartiet Ciudadanos intar en särställning då de både är i opposition och PP:s stödparti i parlamentet. Det önskade nyval men ställde sig däremot inte bakom PSOES:s misstroendeförklaring mot Rajoy.
Källor: EFE, El País med flera.
ANDRA LÄSER