Inkomstettan: Uppgifterna är felaktiga

Liksom tidigare år dominerar personerna bakom spelbolag som Supercell i skattetoppen. Men den som tjänade allra mest hävdar att det har blivit fel i siffrorna. 

Supercells Ilkka Paananen.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
09.11.2022 08:34 UPPDATERAD 09.11.2022 20:49
Listan över dem som tjänade mest i Finland i fjol är full av bekanta namn från mobilspelsvärlden. Men i år är det den okända programmeraren Juhapekka Piiroinen, registrerad som vd för programvarubolaget Goofy Unicorn, som tar första plats med förvärvsinkomster på 133,7 miljoner. 
Det råder stor oklarhet kring vad han egentligen har tjänat. 
Efter att listan publicerades sade nämligen Piiroinen till Helsingin Sanomat att ett mänskligt misstag inträffat och att inkomstuppgifterna inte stämmer. 
– Jag måste ha fått hjärnsläpp då jag gjorde skattedeklarationen, säger Piiroinen till tidningen.
Goofy Unicorn grundades 2019 men har aldrig skickat in några bokslutsuppgifter till myndigheterna. Även den rapporterade summan på 133,7 miljoner väcker frågor. Sifferkombinationen står för "leet", en omskrivning av engelskans Elite, vilket är en term som används inom spelvärlden. 
Piiroinen uppger att han ska skicka en korrigeringsbegäran till skatteförvaltningen. Någon sådan hade ännu inte mottagits på onsdagsförmiddagen, uppgav Skatteförvaltningen för nyhetsbyrån STT.

Supercell-ägarna kvar på topplaceringar

Näst högst på listan placerar Supercell-ägaren Ilkka Paananen sig, med en inkomst på 58,7 miljoner euro. Trea är Ilkka Teppo, som sålde sitt spelbolag Reworks till israeliska Playtika i fjol. Hans inkomst var drygt 46 miljoner euro. Bland de elva främst finns hela fem personer som har en bakgrund inom Reworks. 
På plats fyra finns en annan Supercellprofil, Mikko Kodisoja, som skattade för drygt 35 miljoner.
På tio-i-topp-listan finns några andra nya namn. Femma är Jarno Heikkinen, vd på bolaget Capture Monkey, med drygt 31 miljoner. Sexan, börsbolaget Qt Groups vd Juha Varelius, tjänade närmare 28 miljoner.
Andra som tjänade kring 25 miljoner euro är Harri Alakortes, tidigare ägare till verktygsimportören IKH och Mikko Laakkonen från bilsläkten Laakkonen.
Antti Herlin från släkten som äger hisstillverkaren Kone återfinns på plats tolv. Han skattade för drygt 24 miljoner i fjol.

Biokemidoktor är bäst betalda kvinnan

Den kvinna som tjänade mest i fjol är Moskvafödda Maria Severina, bosatt i Åbo. Hon återfinns på plats 20 på skattelistan. Severina är placerare, men hon var också en av grundarna till åboföretaget HyTest som bland annat tillverkar antikroppar. HyTest köptes upp av ett kinesiskt företag
Bland kvinnorna i skattetoppen finns också Johanna Småros, en av grundarna till företaget Relex Solutions. Företaget har utvecklat en mjukvara för att hjälpa affärer och affärskedjor att optimera tillgången på olika varor. 
Bland de 100 som tjänade mest i fjol finns många bekanta namn som Majlen Fazer och Jan Peter Fazer, bägge ägare i Fazer-koncernen. Familjen Ehrnrooth representeras på topplistan av Georg Ehrnrooth och Alexander Ehrnrooth.
Ålands starke man Anders Wiklöf återfinns på skattelistans plats nummer 97. Wiklöf hade i fjol en inkomst på 5,8 miljoner euro. Snäppet mera tjänade Mikael Ahlbäck på Rani Plast i Terjärv.
Även familjen Snellman från Jakobstad är representerad bland de 100 som tjänade mest i fjol. Ulf Snellman finns på plats 92 strax efter Kaj-Gustaf Bergh. Snellmans inkomst på närmare sex miljoner euro i fjol härstammar åtminstone delvis från försäljningen av företaget Fresh Servant.
I år har närmare 1700 personer bett att deras skatteuppgifter inte ska finnas med på den lista som publicerades i morse.
Här kan du leta bland de 1000 finländare som har högst inkomster:

ANDRA LÄSER