Brad Pitt och Nick Cave debuterar som bildkonstnärer i Finland

Av alla ställen att debutera som konstnär på valde Brad Pitt Tammerfors och Finland. HBL träffade filmstjärnan på höstens stora utställning på Sara Hildéns konstmuseum.

Brad Pitt säger att Finland känns som rätt ställe för honom att debutera som konstnär. Till höger ses han tillsammans med Nick Cave och Thomas Houseago.
Helen Korpak
17.09.2022 17:01 UPPDATERAD 17.09.2022 17:18
– Mitt ego har inte varit till min fördel. Varje gång jag råkat illa ut har det varit på grund av hybris, säger Brad Pitt med lugn röst.
Det är en förvånansvärt öppenhjärtig kommentar av en av världens mest berömda skådespelare, men så är också kontexten i vilken den uttalas otypisk. Iklädd en utstuderat konstnärlig arbetsoverall rör hans sig bland en samling konstverk på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors. Han slår ut med händerna:
– Det här är en väldigt konstig situation för mig.
I Finland är Pitt på besök i egenskap av konstnär, inbjuden av britten Thomas Houseago som i sin tur bjudits in av Sara Hildéns konstmuseum. Vad som ursprungligen var avsett att vara en soloutställning blev grupputställningen WE, en hyllning till vänskap. Rent specifikt två sådana – den ena med Pitt (”en bror” enligt Houseago) och den andra med rockstjärnan Nick Cave, som här debuterar som bildkonstnär med fokus på keramik.
– Att spela en konsert inför 10 000 personer är inget i jämförelse med att öppna ugnen efter en glasyrbränning. Man har ingen makt över processen, säger Cave allvarligt.
Utställningens rötter kan spåras till ett sammanbrott som Houseago gick igenom för knappt tre år sedan.
–van Gogh skar av sig sitt öra, jag försökte slå in min skalle med en sten, säger den i USA bosatta konstnären som representeras av det världsberömda Gagosian-galleriet och som är känd för säregna skulpturer.
Ett förträngt barndomstrauma fick honom att nästan gå under, och under en period av sin intensiva rehabilitering trodde han sig ha förlorat sin förmåga att skapa konst.
Att ta med sig Brad Pitt och Nick Cave till Finland låter som ett absurt marknadsföringstrick, men Houseago tillskriver sin återfunna förmåga att skapa och skulptera till just dessa två personer. Vänskaper som uppstår bland kändisar i Los Angeles är inte direkt kända för sin innerlighet, men i WE vill Houseago tillsammans med Pitt och Cave slå ett slag för känslighet och sårbarhet.
Nick Cave, Thomas Houseago och Brad Pitt i samband med öppningen av grupputställningen WE.
Framför sina porslinsliknande keramiska djävulsfigurer antyder Cave att somliga detaljer behandlar förlusten av sin tonåriga son Arthur för sju år sedan. Pitt, som har decennier av erfarenhet av mediehantering är mer konkret då han står framför sina skulpturer som inkluderar förvridna avtryck av honom själv och pistolskott som uppfångats i platinasilikon.
Pitt nämner inga namn, men refererar gång på gång till tidigare relationer, till skuld och till ”radikal introspektion”. Installationerna genomborrade av våldsamma skottsalvor är döpta enligt den amerikanska polisens eufemism för självmord: Self-inflicted Gunshot Wound to the House.
– De handlar om min skuld i misslyckanden i mitt tidigare förhållande”, säger Pitt. Sen ler han sitt filmstjärneleende och gestikulerar mot den första i serien.
– De här kulorna är skjutna med pistolen ur filmen Se7en.
Intill den luttrade Houseago är Pitt och Cave försiktiga, nästan försynta då de ska agera bildkonstnärer framför den samlade klungan representanter för pressen.
– Finland känns rätt, säger Pitt då han ska förklara varför det blev just här och just nu.
– Vi har bott i ett hus vid sjön och eldat brasa. Det är lugnande. Som att vara i skydd.
De tre männen kramas efter att spexiga gruppbilder har tagits. Sen lämnar de Finland, kan man anta. Men kvar blir verken.

ANDRA LÄSER