Tappar fem miljoner euro på tomma Globen-läktare

Det blir inget fullsatt Globen med skrikande konståkningssupportrar och ett hav av gosedjur på isen efter framträdandena. Och heller inte publikintäkter på fem miljoner euro.Men det blir ett VM, trots allt, coronasäkrat i en bubbla.– Vi hoppas på en VM-fest i tv-sofforna, säger Svenska konståkningsförbundets ordförande Helena Rosén Andersson.

Det blir ingen publik i Globen på grund av coronaviruspandemin.
Konståknings-VM är ett av de allra största vinteridrottsevenemangen med 300 miljoner tv-tittare världen över. I fjol blev VM inställt, med kort varsel, när coronapandemin bröt ut. Därför var det extra viktigt att kunna genomföra årets VM i Stockholm, framför allt för att det också är kval till OS nästa år.
– Det har varit en enorm utmaning att planera ett mästerskap mitt under en pandemi, säger VM:s projektledare Ulrika Molin.

"Väldigt lite intäkter"

Det stod klart i höstas att det inte skulle kunna bli någon publik i Globen. Därmed försvann många miljoner i biljettintäkter.
– Vi hade räknat med fem miljoner euro i biljettintäkter baserat på VM i Helsingfors 2017. Då hade vi gjort en vinst på två miljoner euro. Nu har vi väldigt lite intäkter, säger Peter Levin, vice ordförande i Svenska konståkningsförbundet och tekniskt ansvarig för VM.
Sveriges krav för att genomföra ett VM utan åskådare under pandemin var att det internationella förbundet tar all ekonomisk risk.
Det innebär samtidigt att svensk konståkning inte kan tjäna några pengar på mästerskapet. Budgeten för VM har minskats från åtta till cirka tre miljoner euro.

"Enorm testningsapparat"

De största utmaningarna för VM-arrangören har handlat om coronastrategin, framför allt logistiken kring testning och mat.
– Det är en enorm testningsapparat. Alla i bubblan, åkare och deras tränare, ska testas var fjärde dag. Och så är det munskyddskrav, handsprit, desinficering – bland annat ska åkarna lägga sina tillhörigheter i en desinficerad låda innan de ska tävla. Alla ska hålla avstånd samt varje dag fylla i ett självskattningsformulär, säger Ulrika Molin, projektledare för VM.
De som är inne i bubblan får bara röra sig inom Globen-området från hotellet till arenorna och inte gå utomhus.
– Den som går utanför bubblan är inte välkommen tillbaka, säger Molin.

Hoppas på nytt mästerskap

Mat till alla i bubblan har varit en stor utmaning för VM-arrangören eftersom det inte är tillåtet med servering efter 21.30. Nu blir det som en take away, att de inne i bubblan får beställa mat som de hämtar och äter på rummet.
– Smittsäkerheten känns gedigen. Det är klart att någon kan bli smittad, men då räknar vi med att kunna stoppa det så det inte blir någon spridning, säger Molin.
– Det har varit en så stor osäkerhet och utmaning och att VM nu blir av är fantastiskt, även om det blir en helt annan tävling.
För Svenska konståkningsförbundet har det varit viktigt att kunna genomföra årets VM, som är det 14:e världsmästerskapet som man arrangerar.
– Förutom att det är roligt och hedrande betyder det mycket för konståkningen i Sverige. Vi är ett av de mest växande förbunden, allt fler vill testa konståkning. Ett VM på hemmaplan lyfter vår idrott ytterligare, säger Rosén Andersson.
Finland representeras av Jenni Saarisen, Valtter Virtanen samt Juulia Turkkila och Matthias Versluis i isdans.
Finlands största stjärna Emmi Peltonen kommer inte till start på grund av en fotskada.

VM-programmet med tv-tider

Onsdag 24 mars:
13.30 Damer, korta programmet
18.30 Invigningsceremoni
21.15 Paråkning, korta programmet
Torsdag 25 mars:
13.50 Herrar, korta programmet
19.00 Paråkning, friåkning
Fredag 26 mars:
13.50 Isdans, rytmisk dans
18.45 Damer, friåkning
Lördag 27 mars:
11.45 Herrar, friåkning
18.15 Isdans, fridans
Söndag 28 mars:
15.30 Uppvisningsgala

ANDRA LÄSER