Tone Schunnessons insikt efter svenska valet: ”Vi behöver varandra för att stå emot lögnkulturen”

Vad kan en författare tillföra valbevakningen? Det kan Tone Schunnesson svara på efter sina texter om svenska valet 2022. Hon uppmanar folk att orka bry sig om varandra och politiken – men inspireras också av tanken på att inte betala sina skulder.

Under sin bevakning av det svenska valet 2022 slogs författaren och dramatikern Tone Schunnesson av hur olika våldsdåd behandlades av valrörelsen.
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
04.02.2023 05:01
Inför det svenska valet 2022 tog sig författaren och dramatikern Tone Schunnesson an uppdraget att i tio texter under ett år bevaka valrörelsen för Aftonbladet Kultur. Även om hennes tidigare krönikor, samt romanerna Tripprapporter (2016) och Dagarna, dagarna, dagarna (2020), kan beskrivas som samhällstillvända innebar valbevakningen en ny typ av skrivande.
– Jag ville se om det går att skriva opinionsjournalistik utan att driva en tydlig tes, och det verkar ha gått hem hos läsarna. Förstås har jag personliga värderingar, det är ju ingen hemlighet att jag är vänster och brinner för rättvisa, frihet och jämställdhet, men det har inte varit så kopplat till verklig politik i Sverige, säger Schunnesson när vi talas vid över videolänk strax före jul.

ANDRA LÄSER