Isberg större än Mallorca har lossnat från Antarktis

Ett isberg större än Mallorca har lossnat från Antarktis kant och flutit ut i Weddellhavet.

Satellitbilder avslöjar det stora isberget som har lossnat.
Satellitbilder från den europeiska rymdstyrelsen ESA:s Copernicusprogram avslöjar hur den frusna massan brutit sig loss från det större istäcket.
Isberget har fått namnet A-76 och är större än den spanska ön Mallorca. Ytan är omkring 4 320 kvadratkilometer – cirka 170 gånger 25 kilometer. A-76 är därmed för närvarande världens största isberg.
Det näst största isberget, A-23A, som mäter omkring 3 880 kvadratkilometer, driver också omkring i Weddellhavet.
Att is lossnar från ismassorna i Antarktis är naturligt, men forskare tror att fenomenet kan öka i och med klimatförändringarna.
Kalvning, som processen kallas när ismassiv mynnar ut i hav och släpper isberg eller isblock i vattnet, är ofta ett spektakulärt skådespel. Sannolikt kommer A-76 att snart dela sig i två eller tre delar, säger glaciologen Ted Scambos vid universitet i Colorado Boulder till nyhetsbyrån Reuters.
Ett annat massivt isberg från Antarktis som tidigare i år hotade en ö bebodd av pingviner utanför Sydamerika har brutits loss i flera delar.
Eftersom det nya isberget redan flöt i havet innan det bröt sig loss så kommer inte havsnivån att höjas, enligt Scambos.

ANDRA LÄSER