Spanien gjorde slut på den finska drömmen

Finland spelade drömbasket i knappa två perioder i EM-kvartsfinalen mot Spanien. De finska passningskombinationerna orsakade spanjorerna problem men efter paus tog Spanien över och vann med 100–90.

Lauri Markkanen var poängbäst men inte heller han kunde stoppa Spanien som spelade upp sig rejält efter paus.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
13.09.2022 20:29 UPPDATERAD 13.09.2022 20:31
Finland ledde med hela femton poäng med mindre än ett par minuter kvar till pausvilan. En svag avslutning betydde dock att Spanien kunde krypa närmare och efter två perioder skilde nio poäng till finsk fördel. Inte mycket mot ett världslag som Spanien.
Finland inledde aningen smånervöst och Spanien gick snabbt upp till 8–2 innan Finland fick fason på spelet. Då Finland väl fann den röda tråden var det finländarna som valsade runt med spanjorerna som ilskna getingar vid midsommarbordet. Den finska rörligheten i kombination med det varierade anfallsspelet gav resultat gång på gång. Samtidigt som Spanien inte fick i gång sin offensiv.
Spanien hade givetvis koll på Lauri Markkanen och krympte den finska storstjärnans ytor och möjlighet till skott. Markkanen gjorde ändå ett enormt jobb och var med sin blotta presens ett ständigt orosmoment för favoriterna.
Spanien såg stundtals något vilset ut före paus och den oerhört meriterade och rutinerade coachen Sergio Scariolo såg sannerligen inte nöjd ut.
Efter paus tog Spanien tag i matchen, satte högre press på Finland och tvingade utmanarna till både svåra avslut och besvärliga passningar. Spanien vann den tredje perioden med hela 30–15 då bensinen i viss mån verkade ta slut för finländarna.
— Klart att det stör. Vi hade chansen att göra något riktigt stort och alla chanser att vinna matchen. Men då Spanien lade in en växel till efter paus kunde vi inte riktigt svara. Spanien är ett väldigt bra lag och de visade det, säger Petteri Koponen till Yle.
I den fjärde perioden kunde Spanien kontrollera matchen då de finska skotten inte hittade rätt.
Att åka ut mot Spanien var sannerligen ingen skam och Finland kan med lite perspektiv blicka tillbaka på ett lyckat EM-slutspel där laget i åttondelen betvingade Kroatien och gav Spanien en rejäl holmgång i kvarten.
För att Finland skulle ha kunnat rubba Spanien hade det krävts en mer eller mindre perfekt insats av de finska nyckelspelarna. Lauri Markkanen gjorde sitt, var poängbäst på planen med 28 pinnar, men Sasu Salin och Edom Maxhuni hörde till spelarna som borde ha lyckats bättre. Salin gjorde en av sina sämre landskamper på länge och Maxhuni kom inte alls upp i den nivå han har kapacitet till.
— Jag är besviken. Det är vi alla då vi hade chansen att vinna. Vi är bra i en halvlek men sen tar Spanien över och visar sin klass, säger Markkanen till Yle.
Mikael Jantunen hörde till de finska ljusglimtarna med arton poäng.
Efter matchen avtackades de finska ikonerna Shawn Huff och Petteri Koponen. Duon avslutade sina karriärer i och med matchen mot Spanien och avskedet var känslosamt. Tårarna rann längs med kinderna.
— Tacksamhet är det jag känner över alla år jag fått vara med i landslaget. Framtiden ser ljus ut för finsk basket och jag ser fram emot att nu följa med laget från läktarplats och tv-soffan, säger Koponen.

ANDRA LÄSER