Oppositionen interpellerar om äldreomsorgen

Hela oppositionen meddelade i dag att de lämnar in en interpellation på fredag om läget i äldreomsorgen. Oppositionen vill också att man lagstiftar om personaldimensioneringen inom äldreomsorgen och inför sanktioner för de aktörer som missköter sig.

SDP:s första vice ordförande Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman diskuterade äldreomsorgen med hela oppositionen och vårdfackens representanter Kari Bagge, avtalsombudsman vid JHL, Vappu Okkeri, ledande jurist vid Tehy och JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Det var SDP som kom med initiativet och fick alla oppositionspartier med sig. Oppositionen vill mäta regeringens förtroende på grund av situationen inom äldreomsorgen. Vårdreformen kommer också att kopplas till debatten.

– Grupperna och vi kom gemensamt överens om att lämna in en interpellation om äldreromsorgen. Vårdreformen kopplas till frågan på så sätt att regeringen i allt högre grad försöker öppna marknaden för privata bolag. För oss är det viktigt att våra föräldrar får en god äldreomsorg, säger Sanna Marin, första vice ordförande för Socialdemokraterna.

– Exemplet med Esperi Care visar att det är mycket riskabelt att bygga upp vårdreformen på företagens egenkontroll, säger Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp.

Oppositionen hörde också representanter från de olika vårdfacken. På plats fanns JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine, JHL:s avtalsombudsman Kari Bagge, Supers ordförande Silja Paavola och Vappu Okkeri, ledande jurist vid Tehy. De poängterade att man bör lagstifta om personaldimensioneringen i äldreromsorgen. Något exakt antal ville representanterna för vårdfacken inte gå in på utan framhöll att det viktigaste är att vårdpersonalen får ägna sig åt de uppgifter de är utbildade till. Vårdfackens representanter ville också införa sanktioner för de vårdbolag som missköter sig. Fackrepresentanterna sade att problemen i första hand gäller de privata bolagen.

Oppositionen håller med om personaldimensionering

Också oppositionen höll med att man bör lagstifta om personaldimensioneringen och införa sanktioner för de vårdbolag som missköter sig. De ville ännu inte gå in på något exakt antal när det gäller personaldimensioneringen.

– Vi talar om minst 0,5 vårdare och de ska uttryckligen få ägna sig åt själva vården. Ju mer vård en person behöver desto mer måste det finnas resurser, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Under den senaste tiden har vårdfacken lyft fram problemen med så kallade spökjobbare, som är inprickade i arbetspasslistan för att det ska se bra ut ifall det kommer en inspektion. I verkligheten är dessa personer inte på jobbet.

– Problemen med spökvårdare visar att trots att det till pappers kan se bra ut, kan verkligheten vara något helt annat. Därför är frågan om persondimensionering väldigt viktig, säger Sanna Marin.

Kristdemokraternas riksdagsledamot och tidigare ordförande Päivi Räsänen lyfte också fram något som partierna under de förra regeringsperioden kom överens om ifråga om personaldimensioneringen.

– Vi kom överens om att ifall det uppdagas ett enda fall där personaldimensioneringen på en äldreomsorgsanstalt underskrider den överenskomna gränsen på 0,5, det skrevs alltså inte in i lagen då, så ska det stiftas i lagen om den. Det måste göras nu, säger Räsänen.

Valvira beslöt förra veckan på fredagen att stänga verksamheten vid Espri Cares enhet i Kristinestad på grund av brister och försummelser. Missförhållanden har uppdagats också vid flera andra av Esperi Cares enheter runtom i landet. Vårdjättarna Attendo och Mehiläinen tampas med liknande problem.

Omsorgsminister Annika Saarikko (C) har kallat centrala aktörer inom vården till ett möte på fredag. Till mötet har kallats representanter för organisationer, företag, anställda, kommuner, ministerier och övervakande myndigheter.

ANDRA LÄSER