Fler hemliga dokument hittade i Bidens bostad – "Måste utredas"

Hemliga dokument har hittats i president Joe Bidens bostad i Wilmington i delstaten Delaware, bekräftar Vita huset.

USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
12.01.2023 19:01
Det rör sig om dokument som klassificerades som hemliga under Bidens tid som vicepresident. Beskedet kommer endast några dagar efter avslöjandet att sekretessbelagda handlingar hittats på en tankesmedja där Biden tidigare har använt ett kontor.
Enligt Joe Bidens rådgivare Richard Sauber har de nu aktuella dokumenten hittats i ett "förvaringsutrymme i Bidens garage i Wilmington".
Enligt Sauber har justitiedepartementet "omedelbart underrättats" efter att dokumenten påträffats.
Efter torsdagens besked sade Biden att han "samarbetar fullt ut" med justitiedepartementet utredning. Han bekräftade också att det var jurister som hittat dokumenten i bostaden.
– De upptäckte ett litet antal dokument med hemligstämplade markeringar i förvaringsutrymmen och arkivskåp i mitt hem och i mitt personliga bibliotek, säger Biden och tillägger att han tar "hemligstämplade dokument och hemligstämplat material på allvar".
Representanthusets nyvalde talman, republikanen Kevin McCarty, förklarade snabbt efter att fynden av de nya hemliga dokumentet bekräftats på torsdagen att "kongressen måste utreda detta".
Vid en razzia i expresident Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida i augusti i fjol, tog FBI med sig fler än 100 hemligstämplade dokument. Även det fyndet granskas av justitiedepartementet.

ANDRA LÄSER