Över 20 misstänkta i stor knarkhärva

Över 20 personer är misstänkta för en stor narkotikahärva. Det totala värdet på narkotikan uppskattas till över 6 miljoner euro. En person som misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott var länge verksam som biträde i brottmål, enligt polisen.

Flera personer misstänks ha lagrat och spridit narkotika i huvudstadsregionen och Mellersta Finland, enligt polisen.
En större narkotikahärva utreds av Centralkriminalpolisen och polisinrättningarna i Västra Nyland, Inre Finland och Helsingfors. Värdet på narkotikan uppskattas vara över 6 miljoner euro.
Utifrån förundersökningen som nu håller på att bli färdig misstänks en kriminell grupp ha fört in sammanlagt cirka 40 kilogram kokain, 100 kilogram amfetamin och flera kilo ketamin i landet. Införseln har skett från Sverige.
Enligt polisen misstänks flera personer ha lagrat och spridit narkotika i huvudstadsregionen och Mellersta Finland.

Över 20 misstänkta

Enligt kriminalkommissarie Kimmo Sainio vid Centralkriminalpolisen är antalet misstänkta över tjugo. Sju av dessa är fortfarande häktade.
"Två personer som skickade narkotikan misstänks för grova narkotikabrott. I Finland fanns det flera grupper som skötte emottagandet och spridningen av narkotikan", säger Sainio i ett pressmeddelande.
Polisen har beslagtagit sammanlagt cirka ett kilogram kokain, 25 kilogram amfetamin och 3 500 subutextabletter. Dessutom beslagtogs flera skjutvapen, varav några var automatvapen.
Åtminstone en del av de misstänkta ska ha en koppling till det Esbobaserade gänget Mantaqa, som polisen beskrev som en ny sorts kriminell gruppering i våras.
"Polisen har fäst uppmärksamhet vid gänget tidigare, på grund av medlemmarnas motstånd mot myndigheterna och benägenhet till våld", sade Kimmo Sainio i maj.

Samband med större härva

Enligt polisen har utredningen en koppling till en större härva. De olika förundersökningarna ska behandlas av bland annat Mellersta Finlands, Östra Finlands och Kouvolas tingsrätter.
De misstänkta har under det senaste året gjort sig skyldiga till också andra grova narkotikabrott. Två av de huvudmisstänkta har i Sverige gjort sig skyldiga till grova narkotikabrott med långa fängelsestraff som följd.
En person är också misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott. Enligt polisen var personen länge verksam som biträde i brottmål.
Förundersökningen lämnas till Södra Finlands åklagardistrikt inom de närmaste dagarna.

ANDRA LÄSER