Kjell Simosas bjuder på en helvetes lång direktsändning

– Svårast blir nog torsdagen. På onsdagen har jag ju just börjat och är ivrig, och på fredagen ser jag målstrecket, säger radioprofilen Kjell Simosas som sänder direkt i 66 timmar och 6 minuter i ett sträck.

Kjell Simosas uppfyller en dröm och direktsänder radio i över 66 timmar.
På fredag firas åter näsdagen, kampanjen som samlar in pengar för barn i u-länder. Som vanligt uppmärksammas dagen stort i Yles kanaler.
Yle Extrem sänder direkt i 66 timmar och 6 minuter med programledaren Kjell Simosas i studion. Att det blev 66 timmar och 6 minuter har att göra med att Simosas även är känd för Yle-publiken som "Kjell From Hell".

Men varför, Kjell Simosas?

– Jag har i många år varit intresserad av att göra en så lång sändning som möjligt. I somras frågade vår chef om jag fortfarande var intresserad, i så fall borde vi fixa nåt till näsdagen. Hur länge ville jag sända? Jag svarade: så länge ni vågar låta mig sända.

Är du inte rädd för att få en sjukdomsattack av att vaka så länge?

– Nej, det är jag inte. Vad skulle det vara för en sjukdomsattack? Skulle det inte vara bästa möjliga avslutningen om jag dog i sista minuten? Nej, med tanke på välgörenheten vore det kanske inte så bra.
Han kommer ändå att ha möjlighet att vila och ta korta tupplurar.
– Nu medan vi pratar bärs det in en säng i studion. De har varit väldigt hemliga med den, så det är nog ingen vanlig Ikeasäng.

Rocken har beprövade knep för att klara av dylikt. Vilka knep kommer du att använda dig av för att vaka så här länge?

– Jag har en fördel i att jag klarar mig med ganska små mängder sömn. Så jag är väldigt ivrig inför utmaningen, och bara det tar mig långt. Jag har också ledigt i två dagar innan då jag försöker göra så lite jag kan och vara lite på internet. Natten innan kommer jag säkert inte att sova mycket, och jag försöker att inte dricka för mycket kaffe.

Det finns bestämmelser om hur mycket man får jobba. Har Svenska Yle kollat upp detta med arbetarskyddet?

– Det har förts sådana diskussioner, men det är inte något som jag själv har behövt ta del av.
En stor del av maratonsändningen har Simosas sällskap av andra programledare i studion och av gäster som Christoffer Strandberg, Elisabeth Rehn och Marcus & Martinus. Det blir även besök av Simosas gamla Metallväktarkollegor Marcus Rosenlund och Lasse Grönroos.
Man kommer att försöka nå människor som Nalle Wahlroos och Anders Wiklöf för att utmana dem att donera pengar. På småtimmarna kommer Simosas att ringa upp vänner i andra länder för att ge dem möjlighet att "dra sina otroliga storyer som aldrig når över nyhetströskeln". Den som donerar pengar har dessutom möjlighet att pina Simosas på olika sätt.
– Det är en jargong jag haft med lyssnarna i många år. Människor tycker om att jävlas med mig, det bjuder jag gärna på.

Näsdagen

Årlig kampanj i oktober–november som samlar in pengar för barn i u-länder.
Näsdagen är den finländska versionen av brittiska Red Nose Day.
Bakom kampanjen står Stiftelsen näsdagen.
Röda clownnäsor symboliserar dagen.
Insamlingen kulminerar i Yles näsdagsshow i TV1 fredagen den 12 november med start klockan 19.
Yle Extrems maratonsändning med Kjell Simosas som också strömmas på Arenan börjar onsdagen den 10 november klockan 5.54 och slutar fredagen den 12 november vid midnatt.

Kjell Simosas

Född: 1982 i Lappträsk.
Bor: i Helsingfors.
Gör: programledare för Supernova varje vardag mellan 12 och 14 på Yle Extrem.
Familj: ingen egen men kommer från en.
Sover: 6 timmar per natt vardagar, 8 timmar per natt helger.

ANDRA LÄSER