Jani Toivola: var din egen historia trogen

När riksdagsledamot Jani Toivola pratar för ungdomar om företagsamhet betonar han vikten av att vara trogen sina egna ideal, värderingar och sin egen historia.– Alla har en unik bakgrund och hur den än ser ut är den tillräckligt bra för att bygga vidare på, säger Toivola.

Tillsammans med hedersgästen. Lara Bumann, Inka Paajarinen, Yvonne Luft och Henri Aito var några av de nio elever som hade turen att få jobba i grupp tillsammans med riksdagsledamot Jani Toivola.
08.10.2016 05:00 UPPDATERAD 08.10.2016 18:13
– Att vara företagare handlar inte bara om att göra pengar, för att företaget ska lyckas måste företagsidén bygga på min egen passion. Det är viktigt att man står för det som företaget representerar.
Den före detta dansaren, skådespelaren och programledaren, numera riksdagsledamoten Jani Toivola (Gröna) är inbjuden som gästföreläsare till Tyska skolan i Helsingfors, där eleverna i årskurs 7 och 10 (motsvarande årskurs 1 i gymnasiet) har en gemensam kurs i ekonomi och företagsamhet. Kursen är ett samarbete med Ung företagsamhet i Finland, som skräddarsyr programpaket på olika nivåer för olika årskurser.
Den aktuella kursen handlar om kreativitet och gruppdynamik och ska resultera i en företagsidé som de unga tycker saknas på marknaden i dag. En av principerna är att äldre elever ska lära yngre.
– På så sätt lär de sig att samarbeta, handleda, planera presentationer och hålla tidtabeller – alla viktiga kunskaper i yrkeslivet, förklarar Ung Företagsamhets expert Eeva Korhonen.
Gymnasieeleverna som har valt företagsamhet som ett av sina valbara ämnen har utbildats av Ung företagsamhet till att bli tutorer.
– En bra tutor styr in diskussionen på rätt spår och ger goda råd, men hen ska ge utrymme för fria diskussioner och framför allt inte lösa problemet åt gruppen, säger Korhonen.
Dagen gäst Jani Toivola sitter med i en mindre grupp som har fått i uppdrag att lösa ett mordfall. Varje deltagare har fått ett par lappar med ledtrådar. Uppgiften går ut på att de ska prata ihop sig och lista ut vem som mördade vem, var och när. Det visar sig vara ganska svårt, men efter en halv timmes funderande och en del ledande frågor från tutorerna lyckas de med uppdraget.

Gillar dans och flickor

När Jani Toivola en stund senare ställer sig i skolans gympasal framför samtliga elever som läser entreprenörskap börjar han med en bekännelse:
– Mina händer svettas, jag är nervös. Jag ska prata inför en grupp för mig främmande människor. Ni kanske tror att jag som skådespelare och tidigare programledare aldrig blir nervös, men så funkar det inte. Men – man kan se spänningen som en bra sak, försäkrar Jani Toivola.
Han tycker att man ska se spännande situationer som bedrifter – det att man känner nervositet tyder på att stunden är viktig och att man har uppnått något som man har strävat efter. Då lönar det sig inte att kämpa mot nervositeten utan medge den.
Toivola håller ett väldigt personligt tal inför eleverna i Tyska skolan. Han berättar om flera svåra perioder i sin ungdom, stunder då han känt sig annorlunda, konstig och oduglig i jämförelse med andra jämnåriga.
– Jag har blivit retad för min mörkare hudfärg, för att jag hellre dansar än spelar ishockey och för att jag ofta hade flickor som vänner. I 80-talets Finland var jag som har en kenyansk pappa en ovanlig syn och att jag dessutom inte gillade typiska pojksporter gjorde inte saken bättre. Men när jag som 14-åring insåg att det finns ett yrke som skådespelare tändes en gnista av hopp – kanske det fanns en plats i samhället för mig också.
Samtidigt som Toivola drömde om en underbar framtid på scenen bar han på en osäkerhet och rädsla – skulle han som mörkhyad kunna bli artist? I 1980-talets Finland syntes bara vithyade i tv-serier och på teaterscener.
– Det gäller att hålla fast vid sig själv, att vara sig själv trogen. Jag har kommit så här långt i livet tack vare att jag har hållit fast vid saker som är viktiga för mig själv, betonar Toivola.
Den unga publiken i gymnastiksalen har ljudlöst lyssnat på Toivolas berättelse, alla med blickarna fästa på den karismatiske talaren, en del med munnen öppen. När han avslutar med historien om hur hans okände lillebror Daniel plötsligt ringde upp en dag för sex år sedan och hur de två tillsammans reste till Kenya för att träffa faderns släkt utbryter rungande applåder.
Jani Toivola vet hur man ska ta publiken och åhörarna suger i sig alla uppmuntrande ord som riksdagsledamoten serverar dem. Han har egentigen inte pratat om företagsamhet, utan om att satsa på det man brinner för – det må sedan vara att baka piroger eller utveckla datorspel. Men som svar på frågan varför ungdomar ska bli företagare svarar han:
– Ungdomar har bättre koll på vad som är inne just nu och möjligtvis i framtiden än vad äldre generationer har. De unga borde fokusera på vad de själva är bra på och fundera på hur man kan bygga upp ett företag kring det, tycker Jani Toivola.

Entreprenörskap i skolan

Föreningen Ung Företagsamhet (UF) erbjuder kurser, program och studiematerial som skolor kan använda i sin företagsamhetsfostran.
UF vill öka de ungas kunskap om företagsamhet, arbetslivsfärdigheter och kontroll över den egna ekonomin.
Programmet 12h fokuserar på kreativitet, gruppfärdigheter och testande av entreprenörskap under tolv timmar. Gymnasiestuderande fungerar som tutorer för yngre elever, i Tyska skolan var det 10:or som handledde 7:or.

ANDRA LÄSER