Norrena om hockeykulturen: ”Sverige är mognare, Finland lider fortfarande av lillebrorskomplex”

Finlands lillebrorskomplex mot Sverige kryper fram så fort det går dåligt. ”Så har det alltid varit, det beror på historien. Vi kan inte glädjas med Sverige, säger Fredrik Norrena.

Fredrik Norrena har följt med årets ishockey-VM i egenskap av tränare i det tjeckiska landslaget. Att Finland fortfarande känner av lillebrorskomplexet gentemot Sverige förundrar honom. – Vi borde ha kommit lite längre, tycker han.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
26.05.2023 15:16 UPPDATERAD 26.05.2023 16:02
– Torsdagen var en dålig dag på många sätt! Både Finland och Tjeckien åkte ut ur VM, säger Finlands tidigare landslagsmålvakt Fredrik Norrena besviket.
HBL ringer upp målvakten från Pedersöre för att prata om skillnader i ishockeykultur mellan Finland och Sverige. Men Norrena har tankarna på annat håll. Han har precis vinkat av sina spelare i Tjeckiens landslag, som dagen innan förlorade med 0–3 mot USA och åkte ut ur årets turnering. Han har nämligen en alldeles ny roll i VM-sammanhang, som assisterande tränare åt Tjeckiens chefstränare Kari Jalonen.
– Stämningen är dyster nu, allt tar slut på en gång när laget blir utslaget. Luften går ur hela gruppen. Själv ska jag snart åka tillbaka hem till Åbo och fortsätta mitt jobb som tränare för TPS U20-juniorer, säger han.

ANDRA LÄSER