Hastigt utför i Indien – finländare berättar om svårt virusläge

Improviserade ambulanser och tillfälliga krematorier – scenerna från Indien är omskakande. Hur är det att befinna sig mitt i kaoset? Anni-Elina Vänskä blev hemskickad och är nu sannolikt en av de första i Finland som har den indiska virusvarianten.

Anhöriga vid masskremering av covid 19-döda i New Delhi.
01.05.2021 07:00 UPPDATERAD 04.05.2021 11:13
Anni-Elina Vänskä har sett misären på nära håll.
Hon har varit stationerad som praktikant vid Finlands ambassad i New Delhi sedan januari, men från förra veckan sitter hon i Finland, hemskickad av ambassaden med motiveringen att virusläget är bortom kontroll.
Ingen covid-19, var beskedet i Indien. Men ett knappt dygn senare visade ett finländskt test positivt. "Jag tror att det förekommer många falskt negativa svar där", som nu isolerat sig i Sörnäs.
Inför resan tog Vänskä ett coronatest i Indien. Det visade negativt men på flyget fick hon ont i halsen igen.
När hon hade landat kände hon sig rejält sjuk och testade sig gratis på flygplatsen. Hon åkte raka vägen till i sin lägenhet i Sörnäs.
Där har hon suttit isolerad i elva dagar, eftersom flygplatstestet visade att hon var coronasmittad. Hon hostar från och till under samtalet.
– Jag mår redan bättre och är på fötterna igen, säger hon per videolänk på valborgsmässoaftonen.
Att testet i Indien var negativt visar på en av bristerna i landets virusbekämpning, menar hon. Hennes rumskamrater var också sjuka men fick liksom hon beskedet att det inte var covid-19.
– De hade alla symtom på covid … Jag tror att det förekommer många falskt negativa svar där.
Ännu vet Vänskä inte om hon har den indiska virusvarianten. Provet sekvenseras just nu i ett labb, och hon får besked senare. Men högst sannolikt har hon den nya muterade varianten, eftersom den just nu är förhärskande i Indien.

Covid-19 i Indien

Just nu konstateras över 300 000 fall per dag.
Indien har över 18 miljoner fall totalt – vilket är cirka 1,3 procent av landets 1,366 miljarder invånare.
Över 200 000 har dött av covid-19.
Under 10 procent av befolkningen är vaccinerad.
Den 29 april hade tre fall av den indiska virusvarianten konstaterats i Finland.
Källa: BBC, Institutet för hälsa och välfärd

Dystra siffror

Under torsdagen rapporterades 3 600 dödsfall under ett dygn i Indien. Landets virusläge har förvärrats avsevärt under april, trots att det är svårt att säga om rapporteringen av virusets spridning och dödsfall är adekvata.
En avgörande svårighet är landets storlek, säger Erik af Hällström, minister vid Finlands ambassad i New Delhi.
– Även om man testar mellan en och en halv och två miljoner människor varje dag så motsvarar det inte ens en procent av den totala befolkningen på 1,4 miljarder människor. Det är mycket svårt att säga om alla dödsfall rapporteras eller om det finns människor som dör i covid utan att det rapporteras. Jag vet inte om Indien är unikt i den här frågan, liknande situationer finns till exempel i Sydamerika, säger af Hällström.
– Indien är ett stort land och det finns säkert en viss ignorans bland vissa befolkningsskikt, samtidigt som det finns andra som är hemskt försiktiga. Sen måste man komma ihåg att utbildningsnivån fortfarande är ganska låg. Alla indier i medelåldern kan till exempel inte läsa, vilket gör att det är svårt att ta del av alla nyheter, säger af Hällström.

Skickat vaccin till andra länder

Under virusets första våg förra våren infördes omfattande nedstängningar i Indien. Under den andra vågen är situationen något annorlunda.
Landets 29 delstater har omfattande självbestämmanderätt och den federala regeringen har i större utsträckning delegerat ansvaret för åtgärder. I nuläget omfattas ungefär 60 procent av landet någon typ av restriktioner, säger af Hällström.
I Delhi, där han och Anni-Elina Vänskä bor, är nedstängningen i det närmaste fullständig.
Anmärkningsvärt är att Indien har bett omvärlden om hjälp för att kväsa den eskalerande situationen.
– Situationen i februari och mars var en helt annan, då var det Indien som skickade vacciner till andra länder. Det är något som regeringen delvis kritiserats för. Men då kunde man inte förutspå hur hårt den andra vågen skulle slå till mot landet, säger af Hällström.
– Indierna är ett väldigt stryktåligt folk som har fått stå ut med en massa sjukdomar hos har eliminerats hos oss – rabies, tyfus och så vidare. Men trots det är det ändå många som är mycket rädda nu och man lyder faktiskt ganska bra myndigheternas begränsningar och åtgärder.

Val och vardag

Det kan tyckas underligt att fem av landets delstater i det läget har gått till val som om inget hade hänt. Men hur val utförs avviker från den modell vi är vana med i Finland. I stället för att erbjuda förhandsröstning och ha en valdag har man valperioder, säger af Hällström.
– Det är frågan om delstatsparlamentsval och de började långt innan man insåg hur allvarlig den andra vågen är. Man har förbjudit de allra största politiska mötena, men den demokratiska processen och valförrättningarna har man inte ingripit i.
Hinduer badar i floden Ganges under den religiösa högtiden Kumbh Mela, som tros ha orsakat stor smittspridning. Bilden är tagen den 11 mars.
Men inte bara val tros ha orsakat smittspridning. I april rapporterade många medier om stora religiösa festligheter i landet.
Att de stora religiösa folksamlingarna har kunnat fortgå beror delvis på att olika delstater gör på olika vis. Till exempel får 50 personer samlas till bröllop och 20 till begravningar i landets huvudstad Delhi, berättar af Hällström.
Hittills har landets premiärminister Narendra Modi klarat av att hålla kvar sitt politiska kapital. Enligt af Hällström finns det inte något som tyder på att regimen skulle vara i gungning.
Landets premiärminister Narendra Modi talar här i februari när virussiffrorna fortfarande såg bra ut.
– Det är svårt att ännu dra definitiva slutsatser. Modi och regeringen har kritiserats hårt, både i medierna och av oppositionen, men det gör oppositionen alltid. Hittills har Modi lyckats rida ut alla stormar. Hans och BIP:s popularitet led inte nämnvärt av den första vågen för drygt ett år sedan, säger af Hällström.

"Folk stod hack i häl"

För Anni-Elina Vänskä har den senaste månadens kaotiska virusspridning varit omtumlande.
– Här i Finland syns coronaviruset väldigt lite i gatubilden. Vi läser på sin höjd i nyheterna att vi har 200 nya fall, men det kommer sällan så nära att det skulle beröra dig personligen.
– I Indien däremot får man känslan av att världen går under, av att landet för ett okontrollerbart krig mot viruset. Ett krig där ingen går säker.
Hon själv har oroat sig för att smittas och därför varit särskilt försiktig. Hon har burit dubbla munskydd – kirurgiskt och FFP2 – vilket enligt henne inte kan sägas om så många andra.

Anni-Elina Vänskä

Ålder: 27 år
Hemort: Föddes i Esbo men växte upp i Ryssland. Därefter bott i England, Litauen, Holland, Sverige och nu senast Indien.
Utbildning: Magister i sydasiatiska studier. Skrev sin magister om kvinnovåld i Indien.
Jobb: Bygger och förstärker bandet mellan Finland och Indien, bland annat så det skulle vara lättare för indier att ta sig till Finland för studier. Sköter även välgörenhetskampanjer och export av läromedel.
Det bästa med Indien: Mångfalden i kultur. Indien är fullt av Unesco-världsarv. Varje dag i Indien är ett äventyr.
Gillar även: Den stora glädjen över små saker. Till exempel barn i slummen leker med stor iver även om de har bara en fotboll eller ett kricketset.
– Jag tog ett inrikesflyg en gång och i boardingkön stod folk hack i häl. Jag vände mig om flera gånger och bad folk ta ett steg bakåt, och att använda de andningsskydd och visir som hade delats ut till dem. Det kändes rätt obehagligt.
Att folk förhåller sig väldigt olika till viruset beror på många saker, tror hon.
– Dels tror jag det handlar om brist på utbildning, att informationen inte når ut till alla. Dels är gemenskapen väldigt stark i samhället.
Sakta men säkert kryper allvaret ändå in under huden. Bilder på improviserade krematorier, anhöriga som förs till sista vilan på mopeder och allvarligt sjuka som vårdas i baksäten kan vara traumatiserande för vem som helst, säger Anni-Elina Vänskä.
– Jag bor nära ett sjukhus. Parkeringsplatsen är full, verkligen full till bristningsgränsen, med ambulanser. Inte sådana som sjukhuset äger, utan sådana som frivilliga byggt ihop. Människor dör i taxibilar och Uber transporterar lik. Som vanlig medborgare känner man sig ganska maktlös.
Vänskä hoppas att Indiens regering agerar fort.
– Deras budskap har varit motstridigt. I februari sade Modi att vi hade vunnit kampen mot viruset och att man kunde gå till idrottsarenor, biografer och gym som förr. Sedan dess har nattklubbar varit smockade och folk har återgått till det normala.
Det har enligt Vänskä skett alltför fort.
Den senaste månaden har varit fruktansvärd i Indien, säger Anni-Elina Vänskä som skrev sin magistersavhandling om kvinnovåld i landet. Här bild från en av alla kremeringar invid floden.

ANDRA LÄSER