Halla-aho beklagar dödsmisshandeln – och vill införa nya paragrafer mot flyktingar

Sannfinländarnas EU-parlamentariker Jussi Halla-aho anser att dödsmisshandeln på Stationsplatsen är "beklaglig på individnivå". Enligt honom hade misshandeln kunnat undvikas om vaneförbrytare i Finland "sattes i fängelse och hölls där".

Jussi Halla-aho anser att medierna försöker föra bort diskussionen från "det verkliga problemet".
22.09.2016 15:17 UPPDATERAD 22.09.2016 15:29
En aktiv nynazist från Finska motståndsrörelsen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel och grovt dödsvållande.
Jussi Halla-aho riktar kraftig kritik mot mediernas rapportering om händelsen, som ägde rum när nazistorganisationen samlades på Stationsplatsen i Helsingfors. Han anser att händelserna har utnyttjats för att attackera Sannfinländarna.
Halla-aho kallar mediernas rapportering för ett "desperat, ömkansvärt och fegt" försök att föra diskussionen bort från "verkliga problem", som utnyttjande av asylsystemet och de ekonomiska och säkerhetsmässiga följderna av flyttvågen.
– När en enskild vaneförbrytare sedan sparkar en människa vid Järnvägsstationen kräver man inte ens att vaneförbrytare sätts bakom lås och bom, utan man utnyttjar fallet som en käpphäst och attackerar dem som har valt att agera demokratiskt och utan våld, säger Halla-aho.
Enligt honom är de öppna dörrarnas politik på väg mot vägs ände överallt i Europa.
– Det gör journalisterna blinda av raseri, sade Halla-aho vid ett evenemang som Sannfinländarna ordnade i Helsingfors på torsdagen.
Sannfinländarnas kanslitjänsteman Matti Putkonen sade att partiet tar avstånd från våld.
– Sannfinländarna har ingenting att göra med de här våldsamma extremistorganisationerna, vilken ytterkant de än kommer från, sade Putkonen.

Vill ha nya paragrafer mot asylsökande

Halla-aho sade att han vill ha katastrofparagrafer för att stoppa dem som vill komma till Finland. Enligt honom skapar Finland ekonomiska, sociala och politiska problem för sig självt genom att släppa in ett stort antal människor som inte integreras i det finska samhället.
Halla-aho sade att Finland borde ta efter Norge, Danmark och Österrike, som har skärpt eller kommer att skärpa sin lagstiftning.
Han vill göra den "skadliga" invandringen till Finland så liten som möjligt.
– Inget land tävlar om vem som får flest asylsökande. Alla försöker göra sig så lite lockande som möjligt av exakt samma orsak, sade han.

ANDRA LÄSER