USA skjuter på besked om ståltull och får hård kritik

Beskedet om nya tullavgifter på stål och aluminium för EU-länderna dröjer ytterligare en månad.

01.05.2018 12:04 UPPDATERAD 01.05.2018 14:14
EU-kommissionen, med handelskommissionär Cecilia Malmström, skriver i ett uttalande att USA:s nya tullar på stål och aluminium inte kan rättfärdigas med hänvisning till landets nationella säkerhet, och kritiserar formerna för diskussionen med Vita huset.
"Som en långvarig partner och vän till USA kommer EU inte att förhandla under hot", skriver kommissionen, som anser att EU "fullständigt och permanent" bör undantas från tullarna.
Finlands utrikeshandelsminister Anne-Mari Virolainen (Saml) kritiserar USA:s besked om att man vill förhandla om importkvoter i stället, och säger att den uppskjutna tidtabellen leder till att osäkerheten på marknaden fortsätter.
– Kvoter är inte någon lösning, och att begränsa importen till en viss mängd är också emot WTO:s regler, skriver ministern på Twitter.
Virolainen säger att det verkliga bakomliggande problemet är överproduktion av stål.
– Osäkerhet är dåligt för ekonomin, skriver Virolainen.
EU, Kanada och Mexiko får nu vänta på besked om ståltullarna till den 1 juni. Samtidigt förbereder EU motåtgärder i form av tullar på en rad amerikanska varor.
Om tullundantaget för EU slopas kan EU komma att svara med tullar på olika amerikanska stål- och aluminiumprodukter, men också på till exempel juice, jeans, bourbon, motorcyklar och smink. Dessa tullar kan, enligt Malmström, träda i kraft senare under 2018.
USA införde i mars nya tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, men tillfälliga undantag gjordes för EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Australien och Argentina. Med de tre sistnämnda länderna har USA redan kommit överens om permanenta undantag. Detta enligt Vita huset, som dock ännu inte har offentliggjort detaljerna i avtalen. Till nyhetsbyrån Reuters säger en källa att även Sydkorea kommer att undantas från tullarna.
Efter nattens besked från Vita huset har kritiken varit stäng i Sverige, men också den tyska regeringen krävde genast ett permanent undantag.
Artikeln är uppdaterad med utrikeshandelsministerns kommentar.

ANDRA LÄSER