Drottningen hyllar prins Philip i jultal – man bröt sig in på slottet

Storbritanniens drottning Elizabeth var ovanligt personlig i sitt traditionella juldagstal. Under året dog hennes make prins Philip och drottningen påminde bland annat om hans "spjuveraktiga glimt i ögat".

Storbritanniens drottning Elizabeth under inspelningen av sitt årliga julhälsningen. Talet sändes på juldagens eftermiddag.
TT-AFP
25.12.2021 19:17 UPPDATERAD 25.12.2021 19:37
Den 95-åriga monarken uppehöll sig länge vid saknaden av sin framlidne make hertigen av Edinburgh, prins Philip, som avled i april i år 99 år gammal.
Klädd i en röd dräkt framförde drottning Elizabeth den förinspelade hälsningen sittande vid ett bord med ett fotografi av prins Philip och henne själv taget 2007 då paret firade sin 60:e bröllopsdag (diamantbröllop).

Speciell safirbrosch

– Julen kan vara svår för dem som förlorat sina nära och kära. I år förstår jag detta särskilt väl, sade drottningen som var gift med prins Philip i 73 år.
Symboliskt hade drottningen under juldagens tv-sända hälsning på sig den safirbrosch hon bar på parets smekmånad och under firandet av diamantbröllopet.
Tidigare denna vecka meddelade Buckingham Palace att en särskild minnesgudstjänst ska hållas för prins Philip den kommande våren. Endast 30 personer kunde på grund av coronapandemin delta i begravningen. Bilder visar hur drottningen satt ensam på en kyrkbänk under ceremonin som hölls i St George's Chapel vid vid Windsor Castle.
Storbritanniens drottning Elizabeth vid sin make prins Philips begravning i april i år. På grund av coronarestriktioner tvingades hon sitta ensam på sin kyrkbänk. Arkivbild.
Drottningen förklarade också att hon med glädje mindes prinsen för hans "intellektuella nyfikenhet" och inte minst hans "oslagbara förmåga att ur vilken situation som helst hitta något roligt".

Platinajubileum väntar

– Den där spjuveraktiga glimten i ögat var lika klar vid slutet som den var första gången jag såg honom, tillade hon och sade att "hur mycket jag och min familj än saknar honom, så vet jag att han skulle vilja att vi skulle njuta av julen."
Drottningen uppmärksammade också den rådande covidpandemin och konstaterade att det inte heller i år blir den jul man tänkt sig.
Nästa år firar Elizabeth platinajubileum som monark, det vill säga hon har då suttit 70 år på tronen.

Intrång på slottet

En beväpnad man har gripits inne på ägorna till slottet Windsor Castle i Storbritannien, rapporterar Sky News. Mannen hade lyckats ta sig in på slottsområdet, där drottning Elizabeth befinner sig för att fira jul.
Mannen uppges vara 19 år gammal, från Southampton. Inbrottet skedde vid klockan 8.30 på juldagsmorgonen, lokal tid.
"Mannen har gripits misstänkt för intrång på skyddat område och för att ha burit ett farligt vapen. Mannen lyckades inte ta sig in i några byggnader. Han har omhändertagits av polisen och är i fortsatt förvar," säger polischefen Rebecca Mears vid Thames Valley-polisen.
Drottning Elizabeth, 95 år, befinner sig på Windsor Castle för att fira jul. Hon brukar vanligtvis fira på slottet Sandringham, men på grund av coronapandemin stannar hon på Windsor och tar emot ett fåtal besök, bland annat sonen prins Charles och hans hustru Camilla.
En man har lyckats bryta sig in på slottsområdet vid Windsor Castle.

ANDRA LÄSER