Utomhushobbyer för unga öppnar i huvudstadsregionen

Huvudstadsregionens städer vill prioritera barn och unga när samhället öppnar upp, och kritiserar regeringens exitstrategi för att inte göra det. Koordineringsgruppen för Helsingfors, Esbo och Vanda har beslutat att utomhushobbyer för alla under 20 ska öppna den 19 april.

Utomhushobbyer för barn under 20 år öppnar igen i Helsingfors, Esbo och Vanda.
15.04.2021 18:50 UPPDATERAD 15.04.2021 19:20
Utomhushobbyer för barn och unga under 20 år öppnar upp igen nästa vecka, men i övrigt förblir restriktionerna som tidigare i huvudstadsregionen. I det här skedet är övriga restriktioner i kraft fram till slutet av april.
Hobby- och idrottsverksamheten får inledas så att man följer de tidigare rekommendationerna om säkerhetsavstånd.
Samtliga stadsdirektörer upprepade på en presskonferens på torsdagen att barn och unga är första prioritet när man öppnar upp samhället, och kritiserade regeringens exitstrategi på den punkten.
– Den här dagens konkreta beslut att utomhushobbyer för alla under 20 år kan tillåtas igen är ett tecken på att vi har förbundit oss till att sätta barn och unga i första rummet, säger Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä.
– Strategin att sätta barn och unga i första rummet syns inte i regeringens strategi. Man kan ifrågasätta öppnandet av restauranger om inte barn och unga kan gå till sina hobbyer, kritiserar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.
Han betonar också att allt ungdomsarbete ska prioriteras högt.

Vill ha testkrav

Vanda stadsdirektör Ritva Viljanen säger att regeringens plan fortfarande behöver omarbetas på vissa punkter, och att det handlar just om att ställa de ungas hobbyer och närundervisningen först. Hon oroar sig också för kultur- och evenemangssektorn.
– För evenemangsarrangörer räcker det inte att få veta hur framtiden ser ut med en veckas varsel, säger hon.
Som stadsdirektör för den stad där Finlands största flygplats finns kräver hon att alla inresande konsekvent bör kunna visa upp intyg på ett färskt negativt coronatest från innan de reste: Om man bara testar här i Finland så får man bära alla kostnader för det, säger Viljanen.
Både stadsdirektörerna och sjukvårdsdistriktet HUS samt Institutet för hälsa och välfärd upprepar att alla steg bör ske med försiktighet. Även om incidensen i HUS-området sjunkit till under 200 fall per 100 000 invånare på två veckor är den ännu hög.
Snittet för hela Finland är strax under 100. I grannländerna Sverige och Estland är läget dessutom mer kritiskt och det inverkar på försiktigheten, säger överläkare Taneli Puumalainen vid institutet för hälsa och välfärd.

Inga munskydd behövs i lågstadiet

Huvudstadsregionens koordineringsgrupp har också diskuterat munskyddsrekommendationer från skolelever under 12 år, men kommit fram till att man inte rekommenderar det i det här skedet. Det är tillåtet att ha munskydd om man vill, men någon allmän linje blir det alltså inte för de yngsta skolbarnen.
HBL direktrapporterade från presskonferensen:

ANDRA LÄSER