Resklar Puigdemont planerar kampanjluff

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont har återvänt till Belgien, sedan arresteringsordern mot honom dragits tillbaka. Han planerar nu att resa runt i Europa för att samla stöd för den separatistiska dröm han vägrar släppa.

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.
– Jag kommer att resa runt Europa, till kontinentens fyra hörn, för att försvara vår sak, säger den avsatte regionpresidenten vid en presskonferens i Bryssel.
Vid sin sida hade han den nuvarande katalanske ledaren Quim Torra, som rest till Belgien från Spanien för att möta sin företrädare och meningsfrände.
55-årige Puigdemont, som gick i exil sedan han avsattes efter försöket att utropa katalansk självständighet, greps i Tyskland i slutet av mars på begäran av Spanien. Efter flera turer beslutade en tysk domstol nyligen att han visserligen kunde utlämnas, men enbart på basis av de mildare anklagelserna om förskingring.
Vid en utlämning hade Spanien då inte kunnat ställa honom inför rätta för de huvudsakliga anklagelserna om uppror. Domaren Pablo Llarena vid Spaniens högsta domstol valde därför att skrota den europeiska arresteringsordern mot honom och andra separatistiska profiler.
Därmed är Puigdemont fri att resa som han vill. Sätter han sin fot i Spanien riskerar han dock att omedelbart gripas.
Relationerna mellan Spaniens regering och det katalanska regionstyret har tinat en aning sedan den nye premiärministern Pedro Sánchez tidigare i juli satte sig ner för samtal med Torra.
ANDRA LÄSER