Svenska sossarna säger ja till Natomedlemskap

Söndagen den 15 maj 2022 blev en historisk dag för de svenska Socialdemokraterna. Det här är dagen då man beslöt att säga ja till ett Natomedlemskap och i praktiken sätta punkt för Sveriges 200 år av alliansfrihet.

I slutet på september i fjol när Magdalena Andersson hade blivit nominerad till partiledare efter Stefan Löfven såg hon det nog inte som sannolikt att hon åtta månader senare skulle föra Sverige in i Nato.
Richard Nordgren
15.05.2022 18:30 UPPDATERAD 15.05.2022 20:05
Efter klockan 10 svensk tid samlades Socialdemokraternas partistyrelse under ledning av statsminister Magdalena Andersson på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm. I ett pressmeddelande skriver partistyrelsen att man nu har fattat beslut om att verka för att Sverige ska ansöka om ett medlemskap i Nato.
Statsminister Magdalena Andersson motiverar beslutet med den ryska aggressionen, först i Georgien, sedan Krim och till slut det brutala kriget i Ukraina.
Hon säger också att Finlands hjälp i hela processen var ovärderlig.
Andersson konstaterar att alliansfriheten har tjänat Sverige väl men att det bara är säkerhetsgarantierna från Nato som tryggar Sverige.
– Om vi går med i Nato tillsammans med Finland så skulle alla EU-länder, Norden och Östersjön vara bundna av samma säkerhet.
Möjligheten att söka tillsammans med Finland är också viktigt för Andersson.
En svår fråga för Socialdemokraterna är att det finns kärnvapen inom alliansen.
Därför vill Andersson att Sverige ska ha samma förbehåll som Danmark och Norge när det gäller utplacering av kärnvapen.
Hon konstaterar att Sverige kommer att vara i ett utsatt läge under ansökningsprocessen.
– Vi kan inte utesluta ryska försök att skrämma och splittra.
– Vi har också en nära vän i Finland som kommer att vara i samma situation, säger Andersson.
När det gäller en samtidig ansökan med Finland säger Andersson:
– Vi ska göra allt för att synkronisera våra ansökningar.

Fanns inga alternativ

Utrikesminister Ann Linde säger att man har analyserat de olika alternativen men att det inte fanns några.
Hon säger att det kommer att bli en process med olika turer som man måste lösa på vägen. Det här med hänvisning till Turkiet som ställer sig kritiskt till den svenska ansökan.
Hon säger ändå att det finns ett starkt stöd för både Finlands och Sveriges ansökningar bland Natoländerna.
– Det finns nästan en tävling om vem som ska ratificera Sverige först, säger hon.
Försvarsminister Peter Hultqvist säger att Sverige är i en ny situation.
– Om Finland går med i Nato och vi stannar utanför är vi i en ohållbar situation, säger han.
– Det är en lösning som inte håller, det är inte en realistisk lösning.
Partnerskapet med Nato borgar för att anpassningen till Nato kommer att vara enklare.

Kritiska röster inför

På söndag förmiddag när partistyrelsens medlemmar var på väg in till mötet lutade de flesta av deltagarna mot ett ja.
– Jag tror att det är det bästa sättet att trygga Sveriges och den svenska befolkningens säkerhet, säger Åsa Westlund, ordförande för Stockholms län till TT.
Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, säger att han bestämde sig för flera månader sedan att Sverige bör söka medlemskap.
Det tunga partidistriktet Skåne har dock ett beslut från sin kongress om nej till Nato, även om åsikterna i distriktet är delade.
Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, är personligen emot ett medlemskap.
– Jag tycker att vi allvarligt ska fundera på om våra barn och kommande generationer ska skickas till Ungern och Turkiet för att försvara dem vid ett angrepp, säger Andreas Schönström när han anländer till mötet.
Men han trodde ändå inte på ett nej från partiet.
– Om jag tolkar allt det som har sagts och den analys som har presenterats, så ligger ett ja nära till hands. Men jag delar inte den uppfattningen, säger Schönström enligt TT.

Inget lätt val

Det har varit en lång och tidvis smärtsam process för partiet att göra helomvändningen från att inte ens vilja diskutera ett Natomedlemskap till att ge ett jakande svar.
Socialdemokraterna har hållit fast vid alliansfriheten trots att oppositionen röstade igenom en skrivelse om en Natooption redan i december 2020.
I november 2021 när partiet valde Magdalena Andersson till partiledare efter Stefan Löfven meddelade försvarsminister Peter Hultqvist på kongressen i Göteborg att han är garanten för att Sverige förblir alliansfritt.
Ännu i slutet på november var budskapet kristallklart när Magdalena Andersson läste upp regeringsförklaringen: Sverige ska vara alliansfritt också i framtiden – "alliansfriheten gagnar oss väl".
Vid Folk och försvar-konferensen i januari slog Hultqvist fast att det inte fanns någon orsak att diskutera ett Natomedlemskap. Då hade det ryska hotet mot den europeiska säkerhetsordningen varit ett faktum i nästan en månad.
– Diskussionen om medlemskap är en helt annan sak, sa försvarsministern i en intervju för HBL,
I mars, efter den ryska invasionen av Ukraina, ansåg Magdalena Andersson att en "svenska Natoansökan i det läget skulle "destabilisera säkerheten ytterligare" vilket fick finländska forskare att ryta till i HBL.
Sakta men säkert och i samklang med de finländska slutsatserna har de svenska socialdemokraterna bytt fot.
Den 30 mars sa Magdalena Andersson i en SVT-intervju att "alliansfriheten har tjänat Sverige väl".
När partiet sedan i april skickade ut ett pressmeddelande med budskapet att "det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022" var alliansfriheten definitivt förpassad till förfluten tid. För en knapp vecka sedan talade försvarsminister Hultqvist om hur ett Natomedlemskap skulle stärka säkerheten i Norden. I en intervju för Sveriges radio den 10 maj talade Hultqvist om ett helt annat strategiskt djup, en väldigt stark säkerhetspolitisk signal och att det ger också en stark plattform för det nordiska försvarssamarbetet inom ramen för Nato. I intervjun sa han också "det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022".

Beslut redan i morgon

Att Socialdemokraterna nu har sagt ja betyder att det finns en bred majoritet i riksdagen för en Natoansökan eftersom bara två partier säger nej till Nato: Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Riksdagen ska på måndagen behandla den säkerhetsanalys som presenterades i fredags och debattera Natofrågan.
Enligt uppgifter i Svenska dagbladet kan regeringen redan på måndag besluta att lämna in en ansökan, men man väntar på den finska riksdagens beslut så att ansökan kan lämnas in tillsammans.

ANDRA LÄSER