Varför har inte Riikka Purra ställts mot väggen?

Nästan hälften av de frågor som behandlas i riksdagen är på något sätt EU-relaterade och ungefär en femtedel av lagstiftningen har under de senaste mandatperioderna haft en koppling till EU. Riksdagsvalet är alltså också ett EU-val, men i valrörelsen har EU nästan helt glömts bort.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
29.03.2023 11:16 UPPDATERAD 29.03.2023 15:14
Valrörelsen inför riksdagsvalet har stundvis gått på övervarv och hettat till rejält. Det har ofta gällt ekonomiska frågor – hur ökningen av statsskulden ska kunna stävjas, var vi måste spara och hur, om det finns utrymme för skattesänkningar och så vidare. Men EU-frågor har ofta lyst med sin frånvaro och även om de dök upp i någon debatt så blev det aldrig någon blodig match kring dem. Vid Helsingin Sanomats partiledardebatt i tisdags kom frågan upp, men det blev knappt mer än ett skrap på ytan.
Visst är det märkligt, eftersom oerhört mycket av Finlands angelägenheter behandlas på EU-nivå och åsikterna i EU-politiken varierar stort mellan olika partier. Mest sticker förstås Sannfinländarna ut från de övriga eftersom partiet de facto har ett utträde ur EU som mål. Hur kommer det sig att partiet inte har utfrågats och utmanats i fråga om EU?
Vid HS-debatten ville partiordförande Riikka Purra avdramatisera det hela genom att förklara att målet för ett utträde inte är aktuellt nu och att partiet i första hand vill se en skarpare EU-politik. Som exempel gav hon EU:s klimatpolitik och -mål som hon helt vill urvattna.

ANDRA LÄSER