Vitalt 50-årskalasande

Finlands främsta proggband Wigwam avverkar den här hösten en rad slutsålda spelningar kring sitt 50-årsjubileum.

Wigwam har gjort en lyckad djupdykning i sin skattkista av låtar.

Wigwam

Jukka Gustavson, sång, klaviatur
Jim Pembroke, sång, klaviatur
Esa Kotilainen, klaviatur, dragspel
Pekka Rechardt, gitarr
Pave Maijanen, bas, sång
Jan Noponen, trummor
samt
Pedro Hietanen, dragspel
Mikko Rintanen, sång, klaviatur
Jukka Tolonen, bas
Jari Kettunen, trummor
Kulturhuset 26.9
Gruppen satsar nu på en bombsäker the best of-repertoar som fått sig en rejäl ansiktslyftning. Onsdagsspelningen övertygade med högst lyckade snitt.
Det känns nu som om bandet tagit igen det som missades en gång i tiden då en del av kompositionerna var så tekniskt krävande att de inte lämpade sig för livespelningar.
Situationen förvärrades då ytterligare av egokonflikter, och för att inte behöva fajtas på scen spelade man i stället gemensamma favoritlånelåtar som förvandlades till långa jamsessioner.
I dagens Wigwam förenas jamglädjen med betoning på utstuderat stiliga detaljer som berikar både de poppiga och proggiga låtarna.
Soundet var överraskande luftigt med beaktande av ljudbilden som dominerades av tre keyboarduppsättningar.
Den nya sångsolistfördelningen, som innebär att Jukka Gustavson övertagit en stor bit av solistrollen också inom det färskaste materialet som på skiva sjungits av Jim Pembroke är definitivt en bra lösning som enbart skärper de smittande låtarna.
Pave Maijanen, den eminenta Wigwam-studiokompanjonen, var nu också mannen på rätt plats både för sitt basspel och som sångsolist i Do Or Die.
Det är knappast fel att påstå att under den här kvällen hördes bland de häftigaste gitarrsolon som spelats i den finska rockhistorien.
Pekka Rechardts solon trängde igenom märg, ben och väggar när han aktiverade sin karakteristiska flanger-effekt som medför ett delaybottnat svajande sound.
Esa Kotilainen var inte han heller sen med att skjuta ut sina kosmiska syntslingor och som en motvikt till dem dundrade Gustavson hammondorgel.
Eminenta gäster är alltid att föredra då det firas stort och bland dem överraskade forna gitarrässet Jukka Tolonen i egenskap av skicklig basist i den ytterst krävande klassikern Losing Hold.
Till Pedro Hietanens ära bör räknas dragspelspartiet på den lyriskt gripande antikrigssången Grass For Blades.
De medverkande gästerna som tillhör Wigwam-kretsen och som vuxit upp med bandets musik, var givetvis suveränt hemmastadda med materialet.
Wigwam av modell 2018 har gjort en lyckad djupdykning i sin skattkista och funnit i den just de låtar som bäst lämpar sig för nya arrangemang. Hoppas kistlocket inte slås igen för evigt efter jubileumsturnén.
Jim Pembroke var glad över att vara tillbaka på finländska scener.
Pekka Rechardts gitarrspel var en av konsertens behållningar.

Låtlista

Freddie Are You Ready
Lucky Golden Stripes And Starpose
Sandpainting
Bow Lane
Save My Money And Name
Simple Human Kindness
No New Games
Lost Without A Trace
Kabull Grill
Heaven In A Modern World
Eddie And The Boys
Just My Situation
Friend From The Fields
Better Hold
Nuclear Nightclub
Cheap Evening Return
Absalom
Colossus
Bitesize
Losing Hold
Do Or Die
Bless Your Lucky Star
Grass For Blades

ANDRA LÄSER