Berner presenterar sin plan för taxibranschen på måndag

Kommunikationsminister Anne Berner (C) avslöjade under lördagen inget om en möjlig bolagisering av Trafikverket och fri konkurrens i taxibranschen. Hon uppgav endast att planen kommer att presenteras på måndag.

Kommunikationsminister Anne Berner.
16.04.2016 18:45 UPPDATERAD 16.04.2016 18:48
Berners ministerium har förberett den stora trafikreform som ingår i regeringsprogrammet. Tanken är att minska på antalet lagar och författningar och samla allt i en ny lag. Ministeriet har granskat lagarna som gäller kollektivtrafiken, taxibranschen och kommersiell varutransport.
Berners förslag ska lämnas på remiss inom kort. Regeringen vill överlämna förslaget till riksdagen till midsommar.
MTV rapporterade på fredagen att Berner kommer att föreslå att taxibranschen öppnas för fri konkurrens. Utrikesminister Timo Soini (Sannf) uppgav genast att Sannfinländarna inte kommer att godkänna det. Nyheten väckte misstankar om att en ny tvist håller på att segla upp i regeringen.
Finansminister Alexander Stubb (Saml) kommenterade inte Berners förslag på lördagen eftersom hans stab inte har tillgång till förslaget. Statsminister Juha Sipilä (C) uttalade sig inte heller.
SDP:s ordförande Antti Rinne sade på lördagen att han hört rykten om att Berner vill bolagisera Trafikverket.
– Ett starkt antal tips berättar att regeringen förbereder en bolagisering av Trafikverket. Varför? Därför att man vill möjliggöra en uppsplittring av järnvägarna som vi byggt med offentliga medel, sade Rinne. 

ANDRA LÄSER