93-årig före detta nazistvakt dömd

En 93-årig man har dömts för sina brott under sin tid som SS-vakt under andra världskriget. Arkivbild från 2019. Bild: Daniel Bockwoldt/TT

En man som var SS-vakt i ett nazistiskt koncentrationsläger under andra världskriget har dömts för att ha varit delaktig i dödandet av över 5 230 människor.

Bruno Dey är i dag 93 år. Under sin tid i lägret Stutthof, som ligger i närheten av dagens Gdansk i Polen, var han tonåring.

Nu döms han till villkorlig dom i två år.

Domaren Anne Meier-Göring sade i rätten till Dey att han hjälpt till att "avhumanisera människor och göra dem till siffror".

– Du ser fortfarande dig själv som en åskådare, men du var en medbrottsling i detta helvete skapat av människan, sade hon när hon meddelade domen.

Bruno Dey poängterade i sina sista uttalanden inför rätten att han tvingats in i sin roll vid lägret.

– I dag vill jag be om ursäkt till de som gick igenom detta galenskapens helvete, och till deras släktingar. Något sånt här får aldrig hända igen, sade han.

Han sade att han skakats av vittnenas berättelser från Stutthoff där tiotusentals människor avled i sjukdomar, av undernäring och mord, men att han inte förstått "grymheternas omfattning" förrän han hört vittnenas berättelser och rapporter.

Enligt domaren var domstolen dock övertygad om att han måste ha känt till brutaliteten i lägret.

– Det fanns lik överallt, sade hon.

Dey var 17 och 18 år gammal när han arbetade på lägret mellan april 1944 och april 1945.

Runt 65 000 människor miste livet i Stutthoff, runt 4 000 av dem dödades i gaskamrar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning