Dicken favorit då FM-serien kör i gång – KyIF ses som säsongen största överraskning

Tränarna ser Dicken som favorit då FM-serien kör i gång på lördag. KyIF pekas ut som den potentiella överraskaren i årets serie där utgångsläget är mer öppet än på många år.

Dicken och HIFK har gått tuffa kamper om mästerskapet de senaste säsongerna. Här stoppar HIFK:s Ella Holopainen och Sara Jäntti Dickens Linnea Aula i finalerna våren 2019. HIFK vann finalserien med 3–2 och är regerande mästare då säsongen kör i gång.
HIFK har spelat i final de 17 senaste säsongerna. De senaste sex åren mot Dicken.
Men efter att vårens slutspel ställdes in på grund av coronapandemin har det skett stora förändringar i HIFK och laget är inte en lika självskriven finalist den här säsongen som under tidigare år.
GrIFK siktar på att slå sig in i tätstriden då både HIFK och Sjundeå IF tappat nyckelspelare. Dessutom fortsätter Grankullalaget under Gustaf Ahlroos ledning medan både HIFK (Petri Väyrynen) och SIF (Jan Hagman) har nya tränare.
Dickens lag har hållits intakt sedan förra säsongen och då Matilda Peitsaro och Anna Lindholm är tillbaka efter sina skador ser laget starkare ut än förra säsongen.
HBL ställde fem frågor till samtliga tränare inför lördagens seriestart.

1. Vilket lag blir mästare?

2. Varför?

3. Vilket lag är den största överraskningen?

4. Varför?

5. Vad kommer att vara säsongens samtalsämne?

Så här svarade tränarna:

Klaus Sarin, Atlas

1. Dicken
2. Dickenspelarna ser ut att vara i fysiskt bra form. De har bra individer och ett starkt kollektiv och vinner därför guld i vår.
3. Atlas.
4. Vi vill visa att vi kan utmana på riktigt och spela jämnare matcher än förra säsongen. Vi ska också kunna vinna den här säsongen.
5. Jag hoppas det skulle kunna vara något annat än coronaviruset men tror tyvärr att det är just coronan som är det största samtalsämnet.

Ken Sirenius, Dicken

1. Dicken
2. Jag anser att vi har tillräckligt bra kvalitet i truppen för att kunna vinna mästerskapet. Spelarna vill visa att de har vilja att vinna guld.
3. KyIF
4. KyIF har valt en smart väg att gå med Birgitta Lindholm som tränare och att bygga på sikt. De har bra personer på rätt positioner och många unga bra spelare på kommande.
5. Jag hoppas att det inte är covid-19 utan att samtalsämnet kommer att vara en jämn serie där flera lag bidrar med kvalitet.

Gustaf Ahlroos, GrIFK

1. GrIFK
2. Vi kommer att ha ett bra försvarsspel som kan ge oss lätta mål i form av kontringar. Vi kanske inte har en så bred trupp men vi har bra spelare på samtliga positioner.
3. KyIF
4. Största orsaken är Birgitta Lindholm. Jag har jobbat med henne flera år och jag vet att vi kommer att få se ett annorlunda KyIF som är svårt att möta. De har många unga spelare vilket ger tävling om speltiden.
5. Jag hoppas att det är något annat än coronaviruset. Jag hoppas också att vi ska kunna genomföra säsongen och att inte så många matcher måste flyttas.

Petri Väyrynen, HIFK

1. HIFK
2. Vi har tre års arbete av (tränaren) Rostislav Grinisjin vi bygger vidare på. Vi har en mycket stark spelartrupp med fem landslagsspelare, en ytterst stark högersida och nyförvärvet Nadja Sterchi (från Schweiz).
3. KyIF
4. Jag är säker på att de unga i laget kommer att utvecklas och laget kommer att spela på ett annorlunda sätt än vi är vana vid.
5. Samtalsämnet kommer att vara coronaviruset och hur matcharrangemangen ska vara för att allt ska fungera och vara säkert för alla.

Birgitta Lindholm, KyIF

1. Dicken
2. Deras spelartrupp har hållits intakt och de har kunnat jobba ihop sig som lag medan de övriga lagen har nya spelare och tränare.
3. KyIF
4. Vi kan utmana alla motståndare. Vår utmaning är att kunna hålla ihop vårt spel i 60 minuter eller att åtminstone få svackorna att bli korta. Vi har en bred trupp som ger oss olika alternativ.
5. HIFK: Vad har hänt där. De har en rätt smal trupp.

Jan Hagman, Sjundeå IF

1. Sjundeå IF
2. Jag hoppas vi får ihop ett bra målvaktsspel, ett taggat försvar, snabba omställningar i spelet och ett uppstyrt men fritt anfallsspel som kan lösa motståndarförsvaret. Lyckas vi med det och har rätt självförtroende kan vi vinna.
3. Sjundeå IF
4. Det är nog vi som är den stora överraskningen om vi vinner guld.
5. Jag tror att det är oss det kommer att snackas om i serien och då snackar vi allvar blandat med humor. Det är det vi är.

FM-seriestart

FM-serien inleds på lördag 10 oktober. Här är de första omgångarnas matchprogram:
Kl. 13.30 GrIFK–HIFK
kl. 15 Atlas–Sjundeå IF
Kl. 16.15 Dicken-KyIF
Kl. 17.30 Sjundeå IF–Dicken
Kl. 14 HIFK–Atlas
Kl. 17.30 KyIF–GrIFK
De sex lagen spelar en fyrdubbel grundserie där samtliga lag möts två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan.
De fyra främsta lagen spelar semifinaler enligt bäst av fem där grundserieettan möter -fyran och -tvåan möter -trean. Finalen spelas enligt bäst av fem medan bronset avgörs i ett dubbelmöte där det gemensamma resultatet avgör.
Lagen som slutar femma och sexa möter två lag från division 1 i en nivåmätning där lagen spelar en dubbelserie med möten hemma och borta.

Övergångar och förluster

Flera nyckelpersoner har bytt klubb inför säsongen 2020–21. Här är de största övergångarna.
De senaste säsongernas bästa FM-seriespelare bytte HIFK till fostrarklubben GrIFK. Det är omöjligt att fylla luckan efter Hilli i HIFK medan hon i Grankulla lyfter hela lagets spel till nya nivåer.
Landslagsspelaren Laasio återvänder till KyIF efter en säsong i Sjundeå. Laasio är snabb, teknisk och tillför oerhört mycket till det unga Kyrkslättlagets spel.
Mästartränaren och världens första kvinnliga mastercoach tar över KyIF. Hon tränade klubbens talangfulla juniorer förra säsongen och hjälper nu de unga spelarna att ta steget in i seniorhandbollen. Lindholms KyIF kommer att vara en frisk fläkt som lär bjuda på många överraskningar i serien.
Många spelare har lämnat FM-serien efter förra säsongen. Här är de största förlusterna.
Alla tiders målskytt i FM-serien meddelade efter förra säsongen att hon lägger skorna på hyllan. Cainbergs rutin och vinnarskalle är omöjliga att ersätta i HIFK.
19-åriga har hört till FM-seriens bästa målskyttar och skjutit över 200 mål under de två senaste åren. Den snabba kantspelaren har lämnat Sjundeå IF för spel i Damallsvenskans HK Aranäs i Göteborg.
GrIFK:s rutinerade spelmotor Böckelmann tackade för sig efter förra säsongen och har lagt av med handbollen. GrIFK hämtade in Johanna Hilli som mer än väl klarar av att fylla luckan efter Böckelmann.
ANDRA LÄSER